39% ar vota pentru Uniunea Europeană, iar 40% pentru Uniunea Eurasiatică

La un referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 38,7% ar selecta prima opțiune, iar 40,1% pe cea de a doua. 6% nu ar participa la vot, transmite IPN.

Potrivit datelor unui sondaj prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor, în cadrul unei conferințe de presă, dacă duminica următoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, doar 23% dintre respondenți s-ar pronunța pentru această opțiune. Alți 55% ar vota împotrivă, iar 10% dintre ei nu ar participa la vot.

Potrivit lui Nicolae Bodean, analist de date, există și un grup de persoane care, în general, nu știe ce reprezintă structura internațională NATO – 5%, iar alte 7% nu și-au format un punct propriu de vedere la subiectul dat.

Sondajul mai arată că 68% dintre intervievați consideră că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au îmbunătățit mai mult sau mai puțin și doar 11% consideră că relațiile cu UE s-au înrăutățit.

Totodată, 67% dintre respondenți au spus că relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au îmbunătățit mai mult sau mai puțin și doar 8% au spus că relațiile cu Federația Rusă s-au înrăutățit.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-13 ianuarie 2020, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 83 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de +/- 3,0%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.