34% din respondenții unui sondaj nu au decis cu cine vor vota la prezidențiale

Aproape 34% din respondenții unui sondaj declară că vor participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, însă nu au decis cu cine vor vota. 18,6% au refuzat să spună pe cine vor susțin la prezidențiale, iar 6% au declarat că nu vor merge la vot. Sunt rezultatele unui sondaj sociologic, realizat de Compania CBS Research, la comanda Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”.

„Cu doar două săptămâni înainte de alegeri, avem peste jumătate, din păcate, din alegători, care nu au știut să spună cu cine vor vota. Este un procent extrem de ridicat, având în vedere proximitatea acestor alegeri”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”.

Fiind excluși indecișii și cei care nu vin la vot, precum și cei care refuză să răspundă, sondajul arată că 40,7% din respondenți ar vota pentru Igor Dodon, iar 31,9% – pentru Maia Sandu. Cei doi sunt urmați de Renato Usatîi (14,5%), Violeta Ivanov (3,8%), Octavian Țîcu (3,5%), Dorin Chirtoacă (2,7%), Andrei Năstase (2,7%) și Tudor Deliu (0,2%). „Trebuie să luăm în calcul că acest sondaj nu ia în calcul voturile de peste hotare și voturile cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană”, a precizat Valeriu Pașa.

Dacă duminica viitoare s-a organiza alegeri parlamentare anticipate, 35,9% din respondenți au spus că vor merge la vot, dar încă nu știu cu cine vor vota. Indecișii sunt urmați de intervievații care au refuzat să răspundă – 17,6%. Alți 10% au spus că nu ar participa la alegeri. 12,4% din respondenți au menționat că ar vota cu Partidul Socialiștilor, 11,4% – cu Partidul Acțiune și Solidaritate, 3,8% – cu Partidul Politic Partidul Nostru, 2,3% – cu Partidul Politic Șor. Alte formațiuni au fost menționate de 1% din respondenți și mai puțini.

„Ce am vrea să remarcăm aici – procentul extrem de ridicat de indeciși și cei care nu au răspuns. Practic, vedem că peste jumătate din cetățenii cu drept de vot sunt încă în căutarea unei opțiuni politice spre care să se orienteze”, a notat Valeriu Pașa.

Din cei deciși, 34% au spus că ar vota cu PSRM, 31,2 % ar vota cu PAS, 10,3% – cu PPPN, 6,3 – cu PPȘ. Alte formațiuni ar acumula sub 3% voturi.

Vasile Cantarji, sociolog, a precizat că cercetarea a fost realizată în perioada 10-17 octombrie, pe un eșantion de 1 001 persoane, prin intermediul telefonului. Marja de eroare este de 3,1%. Potrivit lui, acesta este al doilea sondaj de acest gen, primul fiind efectuat în luna mai. Astfel, unele aspecte pot fi analizate în evoluție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.