34 de incidente înregistrate, din 173 raportate în primele două ore de Promo-LEX

173 de incidente au fost raportate de observatorii Promo-LEX, dintre care 34 au fost confirmate până la ora 09.00. Acestea se referă la prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale în raza secțiilor de votare, fotografierea buletinelor de vot, ruperea sau deteriorarea sigiliilor urnelor de vot, transmite IPN.

Potrivit lui Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, 86 de cazuri din 614 secții de votare au fost deschise cu puțin timp înainte sau după ora 07.00. Au fost raportate incidente legate de prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale - 7 cazuri. Potrivit lui Nicolae Panfil, responsabilitatea de a le înlătura este a APL și a Biroului electoral. Astfel de cazuri au fost raportate la secții de votare din Taraclia, Trușeni (Chișinău), Fetești, Edineț, Corjeuți etc.

Au fost raportate cazuri de prezență neautorizată a persoanelor în secția de votare sau în raza de 100 de metri. Astfel de cazuri s-au produs în sectorul Râșcani, Buiucani Chișinău, Atena, Bologna. 2 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot s-au constatat la o secție din Bălți și din Peresecina, Orhei. Un caz de votare în grup a fost raportat la secția nr. 18 de Cocieri, Dubăsari. Este vorba despre un cuplu - soț și soție care au intrat împreună în secția de vot, fără ca unul din ei să aibă o dizabilitate.

Ruperea sau deteriorarea sigiliilor urnelor de vot au fost raportate în 5 cazuri, precum și păstrarea necorespunzătoare a buletinelor de vot care nu sunt repartizate membrilor. În două cazuri acest lucru nu s-a respectat. În 8 cazuri au fost semnalate deficiențe în funcționarea camerelor care filmează operațiunile electorale.

De asemenea, au fost raportate cazuri de suspendare nejustificată a votării în secția de vot la secția 88 din Buiucani Chișinău, unde timp de 5 minute s-a stins lumina. O deficiență în listele electorale la secția 33 din sectorul Centru, Chișinău. La fel, secția 216 din Rîșcani, Chișinău, numărul buletinelor de vot nu corespund cu numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în 614 secții de votare. În 30 de secții de votare din regiunea transnistreană este câte un observator static. 91 de observatori sunt delegați în secțiile de votare în străinătate și 89 de observatori în echipe mobile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.