326 de studenţi de la 20 instituţii de învăţămînt din ţară au devenit bursieri în cadrul proiectului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediţia 2011
Astăzi, 17 noiembrie 2011, de Ziua Internaţională a Studenţilor, în incinta Palatului Republicii, a avut loc Festivitatea Solemnă dedicată finaliştilor proiectului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediţia a II-a.
În concursul din cadrul celei de-a doua ediţii de desfăşurare a proiectului au participat 517 studenţi, din anii de studii I, II şi III, secţia zi, de la 20 instituţii de învăţămînt superior din ţară. În rezultatul evaluării dosarelor depuse pentru concurs, de către Comisia de Experţi Independenţi nominalizată în cadrul programului, şi prestaţiei candidaţilor la interviu, au fost selectaţi 326 de finalişti, dintre care 50 de studenţi au beneficiat de burse anuale în valoare de a cîte 1500 USD, 111 de studenţi au beneficiat de burse anuale în valoare de a cîte 1000 USD şi 165 de studenţi au beneficiat de burse anuale sociale în valoare de a cîte 600 USD.
Proiectul „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate” a fost lansat în aprilie 2010 de către Centrul de Informaţii Universitare, şi este organizat cu suportul financiar al Fondului de Urgenţă/ Fundaţiile pentru o Societate Deschisă şi administrat local prin intermediul Fundaţiei Soros-Moldova, fiind susţinut şi de către Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din RM.
Începînd cu acest an, programul a beneficiat de un suport financiar suplimentar, oferit de către BC „Moldova Agroinbank” SA, instituţie ce a manifestat un interes major faţă de acest proiect social, devenind partener oficial al proiectului.
Scopul proiectului este acordarea suportului necesar tinerilor, ce provin din familii social vulnerabile din RM pentru a facilita accesul lor la educaţie în instituţiile de învăţămînt superior.
Anul trecut, 264 de studenţi, de la 18 instituţii de învăţămînt din ţară au devenit bursieri în cadrul Programului „Burse Suplimentare pentru Tinerii din Familii Dezavantajate”, ediţia I, beneficiind de burse în valoare totală de 255000 USD, iar anul acesta, graţie grantului oferit de BC „Moldova Agroinbank” SA, numărul de burse acordate a fost majorat. Astfel, pentru ediţia a II-a a proiectului, valoarea totală a burselor preconizate constituia 285000 USD.
În cadrul celor două ediţii anuale organizate, 829 de studenţi au aplicat concursului, dintre care 590 de studenţi de la instituţii universitare din Moldova au beneficiat de burse anuale.
Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:
„Ne propunem prin intermediul acestui proiect să contribuim atît la reducerea inegalităţii de acces la studii educaţionale, oferind tinerilor din medii nefavorabile suportul financiar necesar şi suportul informaţional întru integrarea acestora în societatea noastră, cît şi la procesul de „dezvoltare umană” - ocuparea forţei de muncă. În cadrul proiectului, pe lîngă suportul material oferit, se va organiza şi un set de activităţi suplimentare cu implicarea directă a bursierilor, precum: o serie de seminare şi workshop-uri în colaborare cu reprezentanţi ai sectorului asociativ şi privat din RM, care au drept scop facilitarea procesului de consolidare a unei legături pozitive dintre educaţie şi prosperitate individuală.”
Victor Ursu, Director Executiv al Fundaţia Soros-Moldova:
„Susţinerea şi încurajarea tinerilor rămâne a fi o prioritate a Fundaţiei Soros-Moldova deja de 20 de ani. Considerăm că dreptul la educaţie nu trebuie să fie limitat de posibilităţile financiare ale studenţilor, ci alimentat de motivaţia şi cunoştinţele lor. Aceste convingeri au şi stat la baza deciziei Fondului de Urgenţă, creat de George Soros în 2009, de a susţine tinerii din familiile social vulnerabile în vederea obţinerii unor studii de calitate.”
Natalia Vrabie, Preşedintele Comitetului de Conducere al BC „Moldova Agroinbank” SA:
„Accesul nestingherit la studii şi oferirea de şanse egale tuturor tinerilor în edificarea unui viitor prosper este un imperativ spre care tinde societatea. Participarea la acest proiect, dar şi la Programul „Bursele de Merit” reconfirmă responsabilitatea socială sporită a BC „Moldova Agroindbank” SA, care face parte integrantă din politica de guvernare a băncii şi reiese din businessul inteligent promovat de bancă-lider: de a-şi împărtăşi valorile create pentru binele comunităţii.”
Partener media al proiectului: Compania „Teleradio-Moldova”
Fondul de Urgenţă este un program internaţional creat de George Soros pentru atenuarea efectelor negative ale crizei economice mondiale în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est şi Asia Centrală.