Votarea decurge în mod normal, către ora 13.00 exercitându-şi dreptul la vot circa 29% din alegătorii înscrişi în listele electorale. Membrii Comisiei Electorale Centrale au îndemnat cetăţenii la calm pentru a face posibilă desfăşurarea procesului electoral în condiţii bune, transmite IPN.
Preşedinta CEC, Alina Russu, a declarat într-un briefing de presă că la adresa Comisiei nu au parvenit sesizări despre incidente sau încălcări majore. Cei mai activi votanţi sunt cetăţenii cu vârsta între 56 şi 70 de ani – peste 34% din numărul alegătorilor care au votat.
Raionul Rezina este circumscripţia cu cea mai înaltă prezenţă la vot – puţin peste 30% din numărul alegătorilor din această circumscripţie deja s-au prezentat la urne, în timp ce la Cantemir să atestă cea mai scăzută rată de participare, puţin peste 20%. Cei mai mulţi alegători au votat în satul Pocrovca din raionul Donduşeni. La polul opus sunt alegătorii din Caracuşenii Vechi, Briceni.
Alina Russu a subliniat că în secţiile de votare de peste hotare s-au prezentat la vot circa 43 de mii de cetăţeni. Cel mai activ se votează în Italia – 13 mii, România – peste cinci mii, Rusia – 4 291 şi în Franţa – 2930. Preşedinta CEC a dezminţit informaţiile apărute în presă precum că la două secţii de votare din Italia, şi anume cele din Bologna şi Padova, nu mai sunt buletine de vot.
La ora 14.00, ora Moldovei, urmează să-şi încheie activitatea secţia de votare din Tokyo, Japonia. În orele următoare, vor fi deschise 10 secţii în Canada şi SUA.
Membrii CEC au venit cu un apel către cetăţeni să nu comită acţiuni de fraudare a alegerilor pentru că sunt pasibili de pedeapsă penală.