2016 este pierdut în privinţa dialogului cu partenerii de dezvoltare, ex-ministru

Probabil că şi oficialii, şi cei care au venit cu declaraţii optimiste privind încheierea unui acord cu FMI la început de an de fapt au înţeles un lucru cert – 2016 este un an pierdut din punct de vedere al reactivării dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv pe componenta financiară. O declaraţie în acest sens a făcut ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Un eventual acord cu FMI în 2016 nu va fi pus în aplicare. În cel mai bun caz, am putea deja vorbi despre anul 2017. Lipsa componentei financiare va fi simţită în 2016, atât la nivel de buget şi finanţe publice, cât şi în tot ce se cheamă activitate investiţională sau atractivitatea, deschiderea de a investi, inclusiv investiţii directe”, a spus Veaceslav Negruţa.

Cât ţine de condiţiile FMI-ului impuse autorităţilor statului, ex-ministrul zice că acestea vizează în primul rând sectorul bancar, apoi cadrul finanţelor publice, în care e o distorsionare totală la tot ce se cheamă corelarea veniturilor-cheltuielilor, surse de finanţare a deficitului. „Noi avem alte lucruri care s-au anunţat de Fondul Monetar Internaţional, de către Consiliul Uniunii Europene, de către partenerii de la Bucureşti, condiţii care nu au fost realizate. Şi aceasta ţine departe probabilitatea relansării dialogului cu aceste structuri. Pe lângă agenda oficială, mai există o altă agendă, care îi face tentaţi să ţină Fondul Monetar Internaţional departe”, a notat Veaceslav Negruţa.

În opinia sa, agenda neoficială ţine de privatizări pentru că există interese de preluare a anumitor active. „Aceste întreprinderi sunt furnizoare de anumite venituri, sub formă de dividende sau sub formă de impozit pe venit. Dar sunt create anumite situaţii artificiale pentru a arăta necesitatea ca să fie preluate de alţi investitori, iar aşa-numiţii investitori vor veni de prin zonele offshore, unde s-a aşezat o parte din acel miliard sau acele miliarde de lei care au fost scoase anterior. Şi, cu bani mărunţi, bani din buzunarul, până la urmă, al cetăţenilor Republicii Moldova, activele statului vor trece în posesia altora”, a menţionat ex-ministrul.

Veaceslav Negruţa a adăugat că din punctul acesta de vedere, presupune că anumite grupuri de interese sunt tentate să ţină departe Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Uniunea Europeană, pentru a profita de procese non-transparente, inclusiv la privatizări.

„Un acord cu FMI de fapt înseamnă, în primul rând, perspective pe termen mediu şi pe termen lung. De aceasta are nevoie şi impun necesitatea unui acord cu FMI toţi ceilalţi – Uniunea Europeană, Banca Mondială sau România. Toţi înţeleg că un nou acord cu FMI este colacul de salvare pentru Republica Moldova. Noi nu avem alte opţiuni de a avea deblocarea dialogului decât să o pornim de la dialogul cu FMI”, a accentuat Veaceslav Negruţa.

Ex-ministrul finanţelor este sigur că în 2016 niciun ban de la partenerii străini nu va intra în Republica Moldova pentru autorităţile publice centrale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.