200 de cabinete ginecologice din 71 de instituții de asistență medicală primară din întreaga țară au fost dotate cu echipament medical performant cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Modernizarea vine să asigure servicii de sănătate sexuală și reproductivă calitative atât pentru femeile din Moldova, cât și pentru refugiatele din Ucraina. Investiția în echiparea cabinetelor constituie aproximativ 12 milioane de lei, transmite IPN.
Ministerul Sănătății menționează că fiecare cabinet a fost dotat cu un set standard de echipament medical necesar pentru supravegherea gravidelor, îngrijirea antenatală, la fel și îngrijirea postnatală a mamei și nou-născutului. Dotarea vizează și planificarea familiei, inclusiv asigurarea accesului la mijloace moderne de contracepție. De asemenea, este vorba și despre servicii de screening de col uterin, prelevarea testului citologic etc.
Setul de echipament oferit fiecărei instituții medicale contribuie la îmbunătățirea calității actului medical și facilitează munca medicului de familie și a echipei sale. Fiecare set include fotoliu pentru examinare ginecologică, lampă de examinare mobilă, pat medical cu reglare a secțiunii, scară pentru pacient, ecran mobil, pelvimetru și stetoscop.
În plus, este inclus echipament pentru îngrijirea postnatală a mamei și copilului: hemoglobinometru portabil, cântar electronic pentru nou-născut, instrument de măsurare a bebelușului, cântar pentru mamă și tensiometru cu suport profesional cu rotile.
La selectarea cabinetelor s-a ținut cont de distribuția geografică a instituțiilor, de raza de acoperire, de numărul de beneficiari înregistrați pe lista medicului de familie și de necesitatea de dotare a cabinetului în fiecare instituție.
Modernizarea celor 200 de cabinete medicale pentru examinare ginecologică a fost realizată de UNFPA, pe baza asistenței financiare a Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene și a Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație.