Statul american Carolina de Nord a susținut, pe parcursul ultimilor 20 de ani, sistemul medical din Republica Moldova. În această perioadă, s-au desfășurat diverse proiecte de colaborare și instruiri de la distanță, a comunicat rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia marcării a 20 de ani de Parteneriat Bilateral Republica Moldova și Carolina de Nord, transmite IPN.
Potrivit lui Ion Ababii, începând cu anul 2006,Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” menține și dezvoltă relații de colaborare cu instituții de învățământ superior medical, de cercetare și asistență medicală din statul Carolina de Nord. Doar în anul 2006, clinicile universitare și instituțiile medicale republicane din municipiul Chișinău au beneficiat de echipamente și consumabile de circa 500 de mii de dolari. Tot în 2006 a început proiectul de cooperare între biblioteca Științifică Medicală a USMF și 12 biblioteci medicale din Carolina de Nord. În cadrul acestui parteneriat, partea americană a donat peste 100 de mii de exemplare de publicații medicale și a oferit acces gratuit la cele mai valoroase baze de date și resurse informaționale axate pe medicina bazată pe dovezi.
Cu succes se dezvoltă cooperarea și între Asociația dentară Americană din Statul Carolina de Nord și Facultatea de Stomatologie a USMF. Medicii stomatologi din SUA, în comun cu colegii lor din Moldova, au acordat pe parcursul anilor servicii stomatologice la peste 5 mii de copii din orfelinatele din Moldova. Rectorul USMF spune că un succes a fost și cursul de instruire la distanță în problemele actuale ale medicinei și sănătății publice. În anul 2008 a fost inițiată instituirea la distanță și pentru medicii stomatologi. Iar în 2018, cu suportul partenerilor americani a fost inițiată pregătirea universitară a asistentelor medicale cu studii superioare, care este un program revoluționar pentru sistemul autohton de sănătate.
„În numele Senatului, exprimăm profundă recunoștință tuturor partenerilor noștri care au devenit și buni prieteni”, a spus Ion Ababii. Profesorul a remarcat că USMF este gata să dezvolte și să extindă programele de colaborare cu partenerii din Carolina de Nord, în mod prioritar în domeniul mobilității cadrelor academice și de cercetare, a studenților și a medicilor rezidenți.
Prezentă la eveniment, Elaine Marshall, secretarul de stat al Carolinei de Nord, SUA, a remarcat că dorința de a dezvolta sistemul de ocrotire a sănătății în Moldova va lăsa o moștenire bună următoarelor generații. Iar impactul la nivel uman a schimburilor de studenți și profesori va fi extraordinar pentru cele două țări. Secretarul de stat al Carolinei de Nord a mai spus că respectivul parteneriat este unul acceptat de toți partenerii politici din Carolina de Nord.
Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, a spus că parteneriatul dintre Moldova și Carolina de Nord în domeniul medicinei este unul foarte sustenabil. „Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a devenit „cartierul general” al acestui parteneriat. Prin mobilitatea profesorilor și studenților s-a reușit reconstrucția programelor universitare de instruire, calitatea fiind cu mult mai înaltă decât acum 20 de ani”. Boris Gîlca a mai spus că accesul la resurse informaționale, tehnologii, oferite prin respectivul parteneriat, este de fapt o investiție în viitor, pentru sănătatea populației.
Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral având drept scop domeniile economic, cultural, științific, schimburilor academice, apărării și protecției civile.