Peste 148 de tineri romi, care nu erau încadrați profesional și nu erau incluși în programe educaționale sau de formare (NEET) au fost ajutați, în ultimii doi ani, să-și găsească un loc de muncă sau să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale. Acest progres a fost implementat în cadrul programului EU4Youth Faza a III-a, care vizează ocuparea forței de muncă și sprijinirea tinerilor în dezvoltarea unei cariere durabile, transmite IPN.
Subiectul integrării tinerilor NEET, în special a celor din comunități dezavantajate, a fost discutat la ședința Grupului Național de Coordonare pentru Angajarea Tinerilor și Antreprenoriat în Moldova.
Felicia Bechtold, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a evidențiat impactul pozitiv al programului EU4Youth asupra comunității rome: „Tinerii romi au beneficiat de oportunități concrete de integrare socială și profesională, și-au putut exprima ideile și și-au dezvoltat abilitățile. În continuare, ne dorim să extindem aceste oportunități pentru toți tinerii din Moldova.”
Un alt element esențial al acestui demers este Garanția pentru Tineret, lansată în 2023 de Comisia Europeană. Aceasta urmărește prevenirea excluziunii sociale și sprijinirea tinerilor în găsirea unui loc de muncă sau în continuarea studiilor. Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a explicat că platforma, creată în cadrul instituției, reunește actori importanți din sectorul public și privat, pentru a monitoriza și implementa această inițiativă în Chișinău și suburbii.
Specialiștii menționează că eforturile de integrare a tinerilor romi NEET continuă, iar autoritățile și organizațiile implicate își propun să creeze mai multe oportunități pentru ca acești tineri să își găsească un loc în societate și pe piața muncii.
Programul EU4Youth Faza a III-a este implementat de Agenția Centrală de Management a Proiectelor în țările Parteneriatului estic. Acesta va dura până la vară și vizează furnizarea de asistență tehnică organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, în vederea combaterii șomajului în rândul tinerilor și îmbunătățirii capacității de ocupare a forței de muncă.