|
|
|
Parteneriatul Estic, la fel ca și Acordul de Asociere, nu trebuie folosit în calitate de paravan în spatele căruia de fapt are loc osificarea clasei politice, erodarea instituțiilor democratice sau segregarea societății civile și a mass-media pe principii politice...
|
Dionis Cenuşa |
|
Uniunea Europeană intenționează să dezvolte relații mai nuanțate cu țările care fac parte din Parteneriatul Estic. Criticată anterior pentru că nu ar fi intrat în subtilitățile regiunii și că ar fi omis aspectele ce țin de securitate, UE propune un plan complex de acțiuni ce țintește stabilizarea și sporirea rezilienței regiunii. Acestea reflectă întocmai obiectivele UE încorporate în Strategia Globală (IPN, iulie 2016) și în Politica Europeană de Vecinătate Revizuită (IPN, noiembrie 2015).
Publicat la finele anului 2016, planul de acțiuni a Parteneriatului Estic până în 2020 demonstrează cât de mult a avansat conceptul Parteneriatului Estic de la lansarea sa în 2009. Conținutul documentului reflectă provocările actuale prin care trec țările din regiune, diversitatea lor geopolitică, dar și un set clar de priorități urmărite de către UE în vecinătatea sa estică. Astfel, până în 2020, este preconizată atingerea a 20 de rezultate majore în diverse domenii ale politicilor de stat ale țărilor Parteneriatului Estic, inclusiv ale Moldovei.
Prioritățile cheie ale documentului constituie dezvoltarea economică, consolidarea instituțiilor și buna guvernare, conexiunea, eficiența energetică și schimbările climatice, precum și mobilitatea și contactele interumane. Mai mult decât atât, documentul se focusează pe sporirea implicării societății civile și pe capacitarea femeilor. Moldova este vizată în mod expres pe partea ce ține de Zona de Liber Schimb și Cuprinzător, interconectarea energetică cu România și liberalizarea vizelor. Pentru a beneficia la maxim de planul de acțiuni pentru Parteneriatul Estic, Moldova la fel ca și alte țări trebuie să urmeze întocmai pașii prescriși.
UE vrea performanță economică, dar și bună guvernare
Obiectivele UE pentru țările Parteneriatului Estic sunt multiple, deseori ambițioase, dar și extrem de importante pentru a asigura dezvoltarea cât mai uniformă și durabilă a țărilor din regiune.
Din cele 20 de domenii-cheie care au intrat în vizorul Bruxelles-ului face parte resuscitarea economiei, cu accentul pus pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent în țările care au creat zone de liber schimb cu UE (Moldova, Ucraina și Georgia). O atenție separată este acordată dezvoltării economiei la nivel local în toate țările Parteneriatului Estic, cu lansarea de proiecte locale și capacitarea asociațiilor de agricultori, inclusiv promovarea accesului lor la piețele de desfacere și crearea unor noi locuri de muncă. Tot la domeniul economic este atribuită armonizarea piețelor digitale, prin digitizarea serviciilor publice (serviciul vamal, comerț, sănătate etc.), dezvoltarea unor ecosisteme digitale capabile să genereze cunoștințe IT și locuri de muncă în sector. La fel, UE se angajează să sprijine implementarea ZLSAC, cu scopul sporirii volumului exporturilor din țările ZLSAC (Moldova, Ucraina și Georgia), validării măsurilor de siguranță alimentară din aceste țări, dar și intensificării investițiilor directe.
Consolidarea instituțiilor și buna guvernare reprezintă al doilea compartiment pe care UE se axează referindu-se la regiune. Aceasta include aplicarea unor politici anti-corupție, precum înființarea registrelor publice electronice privind bunurile demnitarilor, mecanisme eficiente de confiscare, îmbunătățirea legislației privind finanțarea partidelor politice. De asemenea, este prevăzută continuarea reformei justiției, cu acțiuni dedicate trasabilității performanței judecătorilor, selecției în baza meritelor a procurorilor și judecătorilor, îmbunătățirea accesului la justiție și a actului justiției propriu-zis. Nu mai puțin importantă rămâne a fi reforma administrației publice, care ar include depolitizarea instituțiilor publice și o deschidere și răspundere mai mare a acestora față de cetățeni, dar și simplificarea serviciilor publice apelând la digitizarea și la comasarea serviciilor prin intermediul ghișeelor unice.
Reziliență și mai multă interconectare în Parteneriatul Estic
Centrată pe securitatea civilă, componenta de reziliență este pentru prima dată detaliată într-un document operațional al UE destinat țărilor Parteneriatului Estic. Prin urmare, Bruxelles-ul urmărește să susțină proiecte care vin să capaciteze țările să poată preveni și răspunde mai eficace la situațiile de criză și de conflict. Lista obiectivelor conține combaterea crimelor cibernetice, cooperarea pentru prevenirea traficului de arme, participarea în misiunile de pacificare a UE, cartarea riscurilor privind dezastrele regionale, precum și cooperarea intensă cu mecanismul de protecție civilă european. Cu toate acestea, nu este menționată în niciun fel participarea UE la reglementarea conflictelor înghețate din regiune, deși cele din urmă erodează considerabil reziliența țărilor.
Conexiunea, eficiența energetică și mediul înconjurător constituie elementele de legătură pentru dezvoltarea durabilă a regiunii. De aceea, proiectele de reconstruire a arterelor de transport terestru, precum și integrarea la spațiul aerian european, sunt esențiale. Transparența și eficiența piețelor energetice, alături de implementarea proiectelor de interconectare energetică între țările din regiune, dar și între regiune și statele UE, sunt determinante pentru asigurarea securității energetice a regiunii. În mod implicit, aceasta presupune reducerea dependenței de Rusia. Prin eficiența energetică și folosirea regenerabilelor se intenționează diminuarea presiunilor provocate de schimbările climatice, la care se mai adaugă politici de reabilitare ambientală în regiune.
Prin sprijinirea proiectelor de mobilitate și a contactelor interumane, UE vrea să investească în proiecte educaționale, capacitarea tinerilor, cercetare și inovație. Dezvoltarea capitalului uman în regiune este văzută într-o legătură strânsă cu ameliorarea condițiilor de muncă, dar și cu racordarea educației la setul de abilități solicitate pe piața muncii. Adițional, se propune încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor și crearea unor noi oportunități educaționale și de cercetare destinate lor. De asemenea, la nivel școlar, este propusă îmbunătățirea calității studiilor și combinarea lor cu studierea drepturilor fundamentale, principiilor de toleranță, dar și cu înțelegerea mai bună a rolului UE în regiune, prin intermediul lansării Școlii Europene a Parteneriatului Estic. Totodată, țările din regiune trebuie fie să asigure implementarea cerințelor regimului fără vize cu UE (Moldova, Georgia, Ucraina), fie să avanseze dialogul de facilitare a vizelor, pentru a consolida un nivel ridicat de mobilitate.
Societatea civilă, capacitarea femeilor și comunicarea strategică – priorități-cheie
Un loc aparte în planul de acțiuni al UE pentru Parteneriatul Estic îl au acțiunile dedicate societății civile, problemei inegalității de gen și a comunicării strategice cu privire la acțiunile UE în regiune.
Parteneriatul cu societatea civilă este esențial pentru UE atât pentru desfășurarea reformelor, monitorizarea guvernelor, cât și pentru răspândirea valorilor europene și, respectiv, promovarea imaginii obiective despre UE. Din acest considerent, UE decide să se focuseze pe fortificarea capacităților societății civile, prin creșterea nivelului de expertiză și interconectarea mai bună a reprezentanților acesteia la nivel regional.
Reducerea decalajului economic și social între femei și bărbați este evidențiată drept prioritate-cheie pentru UE. Prin urmare, aceasta propune dezvoltarea unor politici de gen, combaterea continuă a discriminării și a violenței domestice, dar și abilitarea economică a femeilor.
Nu în ultimul rând, UE vrea să aloce resurse pentru a spori vizibilitatea și credibilitatea sa în rândul cetățenilor din Europa de Est. Deși UE se numără printre principalii donatori în regiune, contribuția UE este slab cunoscută, neglijată sau eronat interpretată. Totodată, UE este interesată în combaterea dezinformării anti-europene și în cucerirea atenției vorbitorilor de limbă rusă.
Beneficiile pentru Moldova
Planul de acțiuni pentru Parteneriatul Estic propus de către UE este extins și acoperă, practic, toate domeniile de care Moldova are nevoie pentru a face un salt calitativ înainte și a restabili contractul social cu proprii săi cetățeni.
În primul rând, UE promite să sprijine implementarea ZLSAC care, implementat corect, poate majora exporturile pe piața europeană, genera noi locuri de muncă și impulsiona modernizarea sistemului economic. Pe lângă aproximarea cu legislația și cerințele europene, partea moldovenească trebuie ajutată să-și sporească competitivitatea produselor și serviciilor. Doar în asemenea condiții acestea vor obține, în mod efectiv, acces la consumatorii europeni. Aceasta implică investiții, asistență financiară și deschidere din partea UE.
Al doilea beneficiu evident pentru Moldova este facilitarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, prin asistența asigurată de către instituțiile financiare europene (BERD, BEI) în valoare de 92 mln EUR, adițional la 10 mln, oferite de către UE. În consecință, livrările de gaze naturale din România către Chișinău ar trebui să aibă loc până în 2020. Dezlegarea de Rusia pe partea de gaze naturale va contribui la consolidarea securității energetice a țării, diminuarea presiunilor economice din partea Rusiei, dar și ruperea cercului vicios în jurul datoriei pentru gazele naturale, generată de regiunea transnistreană, care se ridică, practic, la 7 miliarde USD.
Nu în ultimul rând, Moldova va fi susținută în implementarea angajamentelor ce decurg din liberalizarea regimului de vize cu UE, ceea ce implică gestionarea mai bună a frontierelor și modernizarea punctelor de trecere la frontieră. Evident, angajamentele mai țin și de asigurarea ordinii publice, siguranței documentelor, dar și de respectarea drepturilor fundamentale.
În realitate, tot planul de acțiuni pentru Parteneriatul Estic este valabil pentru Moldova care îl poate folosi pentru a pune pe picioare un mecanism de protecție civilă funcțional și investi în zonele rurale sau în antreprenoriatul juvenil, proteja mediul ambiant și restabili infrastructura fizică, combate războiul informațional și îmbunătăți situația femeilor etc. Toate acestea pot fi obținute cu asistența, expertiza și know-how european, dacă guvernarea de la Chișinău va pune mâna pe reforme și va înceta să compromită într-o formă sau alta ideea modernizării țării prin intermediul integrării europene.
În loc de concluzie...
Parteneriatul Estic este revitalizat și capătă mai multă congruență cu provocările țărilor din regiune. Pragmatismul pe care îl inspiră planul de acțiuni până în 2020 este vital pentru o regiune puternic destabilizată în ultimii ani. Cauzele derivă, de regulă, din intervențiile ruse și/sau guvernările corupte, incompetente și, respectiv, ineficiente, de acasă.
Totodată, din planul de acțiuni lipsesc referințele la condiționalități și la mecanismele de monitorizare folosite pentru a măsura progresul. Aceste aspecte creează breșe în document, deoarece promite multe oportunități, dar nu le echilibrează cu anumite forme de penalizare pentru cei care eșuează. De asemenea, documentul evită să menționeze factorul rusesc, arătând o distanță clară de la dimensiunea geopolitică a Parteneriatului Estic. Or, UE tinde să demonstreze cu fiecare ocazie că Parteneriatul nu a fost gândit ca o formă de competiție cu Rusia pentru influență în regiune.
Moldova trebuie să valorifice oportunitățile oferite de Parteneriatul Estic. Acest lucru nu trebuie însă să scape din vedere importanța disciplinării guvernării și supunerii acesteia interesului public. Parteneriatul Estic, la fel ca și Acordul de Asociere, nu trebuie folosit în calitate de paravan în spatele căruia de fapt are loc osificarea clasei politice, erodarea instituțiilor democratice sau segregarea societății civile și a mass-media pe principii politice. Din contra, Parteneriatul Estic trebuie să servească în calitate de platformă unică în care guvernele și societatea civilă conlucrează pentru a maximiza binele cetățenilor.
Dionis Cenușa este politolog, deţine MA în studii europene interdisciplinare, Colegiul Europei.
Domenii de interes: Integrare europeană, politici europene, politica externă a UE, migrație și securitate energetică.
Urmăriţi contul lui Dionis Cenuşa pe Twitter
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
Dionis Cenușa
Vezi și:
- Politica externă „multi-vectorială” și integrarea europeană: realitățile din Serbia, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Aderare europeană diferențiată: decuplarea iminentă a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Polarizarea (geo)politică din Georgia și Moldova și mizele pentru UE și Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Predominanța factorului geopolitic în agenda de aderare la UE a Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Noua agendă de apărare a UE și dinamica din Europa de Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Prognoze pentru Europa de Est în 2024: Criza de influență a UE și reînnoirea electorală a autocrațiilor. Analiză de Dionis Cenușa
- Factorul ungar-rusesc și dimensiunea ucraineană a lărgirii UE spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza din Orientul Mijlociu și perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictului transnistrean – trei scenarii pe fundalul intereselor geostrategice ale Moldovei, Ucrainei și Rusiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Precedentul Ciprului, „conflictele înghețate” post-sovietice și agenda europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele protestelor anti-guvernamentale din Georgia și Moldova asupra pozițiilor UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Rusia și costurile geopolitice ale războiului: “conflictele înghețate” din Moldova și Azerbaidjan. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucraina, Moldova și Georgia în contextul apropierii de UE: 5 principii pentru eficientizarea reformelor. Analiză de Dionis Cenușa
- Apropierea Ucrainei, Moldovei și Georgiei de UE – progres cu mai multe viteze. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezinhibarea gândirii strategice a UE sub presiunea revizionismului militarist rusesc: spargerea “tabu-urilor” europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Prevenirea amenințărilor de origine rusă în 2023: trei domenii prioritare de reducere a riscurilor pentru Occident. Analiză de Dionis Cenușa
- “Remodelarea” infrastructurii critice regionale sub impactul războiului – cazul Ucrainei, Rusiei și al UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Criza energetică din Moldova și sentimentele de “unire” cu România, analiză de Dionis Cenușa
- Infrastructura critică a Ucrainei vs. ponderea energetică a Rusiei: “războiul nervilor”. Analiză de Dionis Cenușa
- Parametrii asistenței occidentale pentru Ucraina și Moldova – o pregătire înainte de „iarna rusească”. Analiză de Dionis Cenușă
- Tacticile rusești împotriva Ucrainei și Moldovei: ramificarea crizelor energetice. Analiză de Dionis Cenușa
- Atacurile rusești împotriva infrastructurii critice: riscurile pentru reziliența Ucrainei și implicațiile pentru UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Noile scenarii ale agresiunii rusești în lumina anexării ilegale din sud-estul Ucrainei. Analiză de Dionis Cenușa
- Relațiile moldo-ruse: între proteste antiguvernamentale și șantaj gazier. Analiză de Dionis Cenușa
- Războiul gazier al Rusiei și testul de reziliență pentru UE: 3 intenții rusești și 3 dileme europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezoligarhizarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei – condiția UE pentru avansarea perspectivei europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Georgia și Moldova – analiza comparată a rezilienței de stat și a riscurilor de origine rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile UE și arma energetică a Rusiei – solidaritate versus fragmentare. Analiză de Dionis Cenușă
- Moldova și candidatura pentru UE: între risipirea legitimității și necesitatea unui dialog național. Analiză de Dionis Cenușa
- Candidatura de aderare la UE: Diferențe interne și geopolitice dintre Ucraina și Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Cursa pentru candidatura de aderare la UE: Cele trei scenarii pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Autonomia energetică a UE și „criza” sancțiunilor împotriva Rusiei – între blocaje și alternative noi. Analiză de Dionis Cenușa
- Insecuritatea regională și căutarea rezilienței pentru Moldova – pe bază de asistență de la UE sau NATO? Analiză de Dionis Cenușa
- Noile tendințe în agresiunea împotriva Ucrainei, sancțiunile occidentale și arma energetică rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Dialogul Moldovei și Georgiei cu UE și NATO – în căutare de atenție externă și resurse pentru reziliența de stat. Analiză de Dionis Cenușa
- „Noua” agendă europeană a Moldovei, unirea cu România și separarea de regiunea transnistreană. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancționarea Rusiei pentru salvarea Ucrainei și factorul chinez. Analiză de Dionis Cenușa
- Invazia rusă și “rivalitatea” Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru aderarea la UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza rusească 2.0: Solicitările Ucrainei către Occident vs. noile scenarii ale Moscovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Rolul asistenței UE în desprinderea Moldovei de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucrainizarea securității europene: De ce Rusia acționează acum? Analiză de Dionis Cenușa
- Top șapte prognoze pentru PaE în 2022: Testarea reformelor locale și presiunea competiției geopolitice. Analiză de Dionis Cenușa
- Bilanțul anului 2021: 5 progrese și provocări în PaE – reziliența pro-UE și noile focare de instabilitate regională. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă post-merkeliană a Germaniei – mai proeuropeană în Europa de Est și mai dură față de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă a Moldovei – între „interconectarea” cu România și „echilibrarea” cu Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza migranților din Belarus, slăbiciunile UE și scenariile regimului lui Lukașenko. Analiză de Dionis Cenușa
- Lecții din Moldova privind securitatea energetică a UE și monopolul rusesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Intențiile Rusiei de a contrabalansa influența occidentală în spațiul CSI, analiză de Dionis Cenușa
- Energizarea dialogului UE-Moldova: între entuziasm geopolitic, “moment istoric” și constrângeri locale. Analiză de Dionis Cenușa
- Așteptările UE și realitatea politică din Georgia și Moldova: contradicții și riscuri. Analiză de Dionis Cenușa
- Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale. Analiză de Dionis Cenușa
- Resuscitarea relației Rusia-Moldova și conștientizarea vectorului european moldovenesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictelor teritoriale în Parteneriatul Estic: În căutarea unei abordări personalizate a UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Triunghiul “asociat” Georgia-Moldova-Ucraina: aprofundarea integrării în UE și “scutul” împotriva influenței rusești. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile economice ale UE și vulnerabilitatea Parteneriatului Estic la precedentul creat de Belarus, Analiză de Dionis Cenușa
- Alegerile anticipate din Moldova și puterea geopolitică a diasporei. Analiză de Dionis Cenușa
- Aprofundarea diferențelor în Parteneriatul Estic și apariția “Trio-ului” pan-european. Analiză de Dionis Cenușa
- Oligarhii din Georgia, Moldova și Ucraina: între retragere, regrupare și „reeducare”. Analiză de Dionis Cenușa
- Atitudinea față de UE în Georgia, Moldova și Ucraina – între adorație și moderație, analiză de Dionis Cenușa
- Ajustarea regimului fără vize cu UE pentru est-europeni – de la pandemie spre “pașaport verde”. Analiză de Dionis Cenușa
- „Sputnik V” la frontiera UE și țintele Rusiei în Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Trăsăturile “diplomației vaccinului” în Moldova: Avantajele României în fața Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Calculele UE în Ucraina, Georgia și Moldova – navigând între crize politice, reforme și „umbrele” Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Anticiparea reacției Rusiei la viitoarele sancțiuni UE: divizare, dezinformare sau destabilizare? Analiză de Dionis Cenușa
- Relația UE-Rusia în 2021 - între „pragmatism distorsionat” și „politică externă rezistentă”. Analiză de Dionis Cenușa
- Reeuropenizarea politicii externe a Moldovei și poziția UE vizavi de criza politică moldovenească. Analiză de Dionis Cenușa
- Top 8 prognoze pentru statele PaE în 2021 – între “contestare” și “reînnoire”. Analiză de Dionis Cenușă
- Bilanțul anului 2020 pentru statele PaE: 5 oportunități și 5 provocări majore. Analiză de Dionis Cenușă
- UE, “Actul Magnitsky” și țintirea autocraților din vecinătatea estică. Analiză de Dionis Cenușa
- Relația Moldova-Rusia și tranziția post-Dodon: între abordarea “inteligentă” și cea “emoțională”. Analiză de Dionis Cenușă
- Reziliența informațională lângă frontierele estice ale UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Vecinătatea estică a UE la o nouă răscruce – între enigme electorale și crize de securitate. Analiză de Dionis Cenușa
- Moldova – alegeri prezidențiale fără „vot geopolitic”? Analiză de Dionis Cenușă
- Optica Rusiei, Chinei și UE vizavi de criza politică din Belarus – între intervenție, susținere și influență, analiză de Dionis Cenușa
- Belarus – o nouă “revoluție de catifea” în Parteneriatul Estic? Analiză de Dionis Cenușa
- „Favoriții” mecanismului de condiționalitate al UE: Georgia, Moldova sau Ucraina? Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele acțiunilor UE în Moldova – asistența financiară și contradicțiile opoziției, analiză
- Președinția Germaniei în UE și viitorul Parteneriatului Estic: Ghidul pentru gestionarea unei realități „incomode”, analiză
- Agenda politică a UE și “nisipurile mișcătoare” din Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză
- Condiționalitatea UE și combaterea euroscepticismului în Parteneriatul Estic, Op-Ed
- Uniunea Euroasiatică și criza sanitară: integrare lacunară și ambiții geopolitice, Op-Ed
- Solidaritatea NATO și factorul rusesc: Lecția dură a rezilienței de stat. Op-Ed
- China și Rusia - diplomație sanitară și “fragmentarea” Europei, Op-Ed
- Efectele pandemiei - între solidaritatea UE și reziliența vecinilor estici, Op-Ed
- “Guvernele căzătoare” din Moldova și Ucraina: Patru asemănări și două contraste, Op-Ed
- Integrarea europeană în vecinătatea UE: Cu sau fără „de-geopolitizare”? Op-Ed
- Efectele “macronizării” relațiilor UE-Rusia asupra vecinătății estice, Op-Ed
- Vocile „unioniste” din Moldova, migrația și integrarea europeană în Est, Op-Ed
- Imobilizarea oligarhilor în Moldova, Georgia și Ucraina: misiune (im)posibilă? Op-Ed
- Zece prognoze în 2020: Geopolitizarea oligarhiei în Moldova și apropierea UE-Rusia, Op-Ed
- Anul eurooptimismului “scurtat” în Moldova: Top 3 succese și regrese în 2019, Op-Ed
- Dialogul moldo-român: de la “ton calm” la regim de condiționalitate, Op-Ed
- Trauma perspectivei europene, vecinătatea UE și ecourile cazului moldovenesc, Op-Ed
- Dialogul UE-Moldova: Există integrare europeană după guvernul Maiei Sandu? Op-Ed
- Moldova și Serbia între extinderea UE și avansarea euroasiatică, Op-Ed
- Ajutorul macro-financiar al UE pentru Moldova: recompensă obiectivă sau stimulent politic?, OP-ED
- Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi, Op-Ed
- Guvernul reformelor din Moldova și “creditul de încredere” al UE, Op-Ed
- Politica externă “echilibrată” a Moldovei, axa Paris-Moscova și dosarul ucrainean, Op-Ed
- Fragilitatea guvernării de la Chișinău și agenda europeană până în 2020, OP-ED
- Deblocarea asistenței europene pentru Moldova: cu sau fără condiționalitate? Op-Ed
- „Primăvara anti-oligarhică” sau iluzii temporare în Moldova, Ucraina și Georgia, Op-Ed
- Cedarea regimului oligarhic, relansarea integrării europene în Moldova și agenda Rusiei, OP-ED
- Criza politică din Moldova: Depășirea complexului geopolitic și înfruntarea „statului capturat”, OP-ED
- Vitezele politice din Moldova, Ucraina și Georgia: în căutarea unui „cerc virtuos”, OP-ED
- Intersecția simbolurilor geopolitice în Moldova: între trecutul sovietic și drepturile minorităților sexuale, OP-ED
- Liberalizarea vizelor în Moldova după 5 ani: slăbiciunile bunei guvernanțe și comparații ucraineano-georgiene, OP-ED
- Moldova post-electorală: între avertismentele Rusiei, absența UE și alegerile anticipate, OP-ED
- Comportamentul (geo)politic al președinților Moldovei, Georgiei și Ucrainei: între percepții și realități fluctuante, OP-ED
- Formarea coaliției post-electorale din Moldova și câștigurile Moscovei, OP-ED
- Puterea diasporei în alegerile din Moldova – între percepții și realități, OP-ED
- Atitudinile cetățenilor din Moldova, Ucraina și Georgia față de UE și paradoxurile sondajelor, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2019: Reconfigurarea agendei europene în Moldova și criza statului de drept în UE, OP-ED
- Anul bulversărilor în integrarea europeană a Moldovei: Top 3 progrese și eșecuri în 2018, OP-ED
- Deficiențele condiționalității europene și supraviețuirea clasei politice din Moldova, OP-ED
- Avertizarea cu suspendarea regimului fără vize pentru Moldova și sinergia criticii UE, OP-ED
- Conviețuirea dificilă a societății civile cu regimurile oligarhice din Moldova și Georgia, OP-ED
- Eșecul introducerii integrării europene în Constituția Moldovei: perdanții și câștigătorii, OP-ED
- Viitorul Acordurilor de Asociere în Moldova, Ucraina și Georgia: factorul local, european și cel rusesc, OP-ED
- Oportunitățile opoziției extra-parlamentare, temerile guvernării și poziționarea față de UE, OP-ED
- Radiografia asistenței macro-financiare a UE în Moldova, Ucraina și Georgia: fruntașii și codașii, OP-ED
- Răcirea relațiilor UE-Moldova până la un nou test electoral, OP-ED
- Protestele anti-guvernamentale, stratagemele guvernării și agenda europeană a Moldovei, OP-ED
- Discrepanțele Chișinăului cu UE și intenția de valorificare a factorului rusesc, OP-ED
- Cazul Moldovei – un precedent periculos sau nu pentru relația UE cu Ucraina și Georgia? OP-ED
- Impactul rezoluției PE: de la o criză politică a guvernării la atacarea imaginii UE în Moldova, OP-ED
- Acutizarea dialogului UE-Moldova și calculele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Invalidarea alegerilor din Chișinău, scenariile guvernării și reacția UE, OP-ED
- Președinția României în Consiliul UE și contextul politico-energetic din Moldova, OP-ED
- Protestele sociale pe timp de integrare europeană: De ce cetățenii din Georgia protestează mai des decât cei din Moldova? OP-ED
- Impactul reapropierii dintre UE și Rusia asupra Ucrainei, Georgiei și Moldovei, OP-ED
- Multivectorialismul extern al Președintelui Dodon și incertitudinile geopolitice post-electorale, OP-ED
- Dependența energetică a Moldovei, evitarea transparenței și ignorarea datoriei pentru gazul rusesc, OP-ED
- UE și limitele „condiționalității stricte” față de Moldova, OP-ED
- Rolul și implicațiile (euro)unionismului în scrutinul din Moldova, OP-ED
- Aspirațiile europene ale Georgiei și lecțiile de învățat pentru Moldova, OP-ED
- Regenerarea regimului Putin și implicațiile pentru PaE și Moldova,OP-ED
- Scenariile (geo)politice pentru alegerile parlamentare din Moldova, OP-ED
- Moldova și UE: un dialog încâlcit în probleme vechi și așteptări noi, OP-ED
- Diagnoza oligarhiei din Moldova, Ucraina și Georgia și soluții pentru deoligarhizare, OP-ED
- Asistența UE pentru Moldova, urgentarea reformelor și supraviețuirea guvernării, OP-ED
- Integrarea europeană, importul legislației UE și soluții practice pentru conturarea beneficiilor, OP-ED
- Moldova și poziția de fruntaș al PaE – între reforme forțate și avantajul comparației regionale, OP-ED
- Lupta Moldovei contra dezinformării rusești: lacune și calcule electorale, OP-ED
- Noul mecanism de suspendare a vizelor – un instrument adițional pentru țintirea corupției din Moldova, Ucraina și Georgia, OP-ED
- Curtea Constituțională, integrarea europeană și lupta (geo)politică, OP-ED
- Președinția Bulgariei în UE și efectele asupra Moldovei, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2018: Testarea electorală a vectorului european și renașterea forțelor pro-ruse în Moldova, OP-ED
- Natura creșterii percepției pro-europene și tentativa de “constituționalizare” a vectorului european, OP-ED
- Lupta cu propaganda rusă în Moldova, sensibilizarea SUA și contextul european, OP-ED
- Moldova și perspectiva de aderare la UE – lipsă de pregătire politică, instituțională și emoțională pe ambele părți, OP-ED
- Viitorul PaE și Moldova după Declarația de la Bruxelles – între pragmatism și realități locale, OP-ED
- Cu ce merge Parteneriatul Estic și Moldova la summitul de la Bruxelles?OP-ED
- Moderarea euroscepticismului Președintelui Dodon, comerțul Moldova-UE și resuscitarea simpatiilor proeuropene, OP-ED
- Legitimitatea guvernelor din PaE, supraviețuirea vectorului european și Moldova, OP-ED
- Multiplele viteze ale Parteneriatului Estic, societatea civilă și cazul Moldovei, OP-ED
- Rusia, naționalismul din Europa și Moldova, OP-ED
- Integrarea europeană, unionismul pro-european și defectele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Agendă pro-reformă în loc de blocarea asistenței macro-financiare, OP-ED
- Mandatul noului Șef al Delegației UE de la Chișinău și prima provocare majoră, OP-ED
- Misiunea UE în Vecinătatea Estică și Moldova: stimularea dezvoltării sau integrare europeană? OP-ED
- Magnetizarea Parteneriatului Estic, rolul Rusiei și implicațiile pentru Moldova, OP-ED
- Societatea civilă: agenți de influență sau sanitari ai sistemului politic. OP-ED
- Integrarea europeană în Moldova: proiect elitist sau nu? OP-ED
- Moldova la 26 de ani: între sustenabilitate și europenizare , Op-Ed
- Finalul mandatului lui Pirkka Tapiola, președintele pro-rus și oligarhul pro-european, OP-ED
- Miza Chișinăului: Asistența macrofinanciară și recunoașterea din partea UE, OP-ED
- Republica Moldova și “stabilitocrația” din vecinătatea europeană, OP-ED
- Reevaluarea Acordului de Asociere cu UE: soluție sau noi incertitudini? OP-ED
- Reacția UE la introducerea votului mixt: pragmatism sau slăbiciune, OP-ED
- Finanțarea externă a societății civile, presiunile guvernării și eurointegrarea, OP-ED
- Stimularea reformelor în Moldova, Georgia și Ucraina: condiționalități noi vs perspectiva europeană
- Președinția Estoniei în cadrul UE și implicațiile pentru Moldova
- Restabilirea livrărilor de electricitate din regiunea transnistreană și slăbiciunea factorului european, OP-ED
- Comisia de la Veneția, votul mixt și asistența europeană, OP-ED
- Rolul președintelui Dodon pentru Rusia și implicațiile pentru integrarea europeană, OP-ED
- Valorile europene versus valorile tradiționale și subtextul geopolitic din Moldova, OP-ED
- Agenda europeană, societatea civilă și confruntarea cu guvernarea, OP-ED
- Trei scenarii privind soarta asistenței macro-financiare a UE pentru Moldova, OP-ED
- Stoparea asistenței europene versus votul uninominal în Moldova, OP-ED
- Cum Moldova a devenit “stat capturat”? OP-ED
- Dezastrele naturale din Moldova și oportunitățile relației cu UE, OP-ED
- Moldova după trei ani de regim fără vize cu UE și noile realități europene, OP-ED
- Poate Memorandumul cu Uniunea Euroasiatică diminua agenda europeană a Moldovei? OP-ED
- Îngrijorările ascunse ale UE și adaptabilitatea guvernării, OP-ED
- Moldova forțată să combine CSI și Uniunea Euroasiatică cu integrarea europeană, OP-ED
- Demersul pro-reformă al UE și planurile pro-rusești ale președintelui Dodon, OP-ED
- Viteze multiple în UE și în vecinătatea ei: Unde este Moldova? OP-ED
- Simpatiile pro-europene și rostul opoziției pro-UE, OP-ED
- Președinția versus guvernarea: între conviețuire politică și antagonism geopolitic, OP-ED
- Securitatea europeană și demersul Rusiei pentru o lume post-occidentală, OP-ED
- Acordul de Asociere cu UE și paradoxurile președintelui Dodon
- Dilema UE: să critice guvernarea sau să combată propaganda eurosceptică a președintelui pro-rus? OP-ED
- Dialoguri paralele între UE și Moldova și factorul ruso-euroasiatic, OP-ED
- Implementarea DCFTA în regiunea transnistreană – are loc sau nu? OP-ED
- Populismul și integrarea europeană în Moldova
- Misiune dificilă: aprofundarea europenizării și restabilirea relațiilor cu Rusia
- Parteneriatul Estic devine mai “practic”. Ce câștigă Moldova? OP-ED
- Despre „cererea de aderare” la UE şi temele de acasă ale Moldovei, OP-ED IPN
- Interconectarea energetică cu UE: Reţeta pentru diminuarea dependenţei faţă de regiunea transnistreană şi Rusia
- Tactica europenilor în raport cu Chişinăul: Reforme acum şi aici, Op-Ed
- Georgia, liberalizarea vizelor cu UE şi implicaţiile pentru Moldova
- Chişinăul accelerează reformele pentru a seduce Uniunea Europeană
- Europenii din nou la Chişinău: între dialogul cu guvernarea şi liderii protestelor
- Decodificarea poziţiei UE pe cazul Moldovei: Semnificaţia reală versus erori şi omiteri
- Criza Schengen: Afectează aceasta regimul liberalizat de vize pentru Moldova sau nu?
- Presa occidentală şi cea rusească despre protestele de la Chişinău: între dezinformare şi manipulare
- Reacţiile UE şi SUA la noile proteste anti-guvernamentale de la Chişinău
- Ideea alegerilor anticipate în Moldova: Noii pro-europeni de la Chişinău – „da”, voci de la Bruxelles – „mai bine nu”
- UE sub preşedinţia olandeză şi aluziile la Moldova
- UE în Moldova: o reţetă pentru reanimarea vectorului european în 2016