logo

Numărul refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova este în scădere


https://www.ipn.md/ru/numarul-refugiatilor-ucraineni-aflati-pe-teritoriul-republicii-moldova-este-in-7967_1088462.html

Numărului de refugiați din Ucraina înregistrează o tendință de scădere, din data de 8 martie. Dacă la această dată Centrul Unic de Gestionare a Crizei anunța despre un număr de 128,7 mii de refugiați, astăzi, numărul total al cetățenilor din țara vecină pe teritoriul Republicii Moldova este de 102,8 mii, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, tendința se datorează efortului de a ajuta cetățenii din Ucraina să ajungă în țări ale Uniunii Europene. Refugiații sunt transportați pe cale rutieră, feroviară și aeriană către alte destinații.

Doar în perioada 8-13 martie au fost efectuate peste 240 de curse cu autocarele, fiind transportate peste opt mii de persoane. Alte peste patru mii de oameni din Ucraina au ajuns în România cu trenurile comerciale și cursa specială Căușeni – Chișinău – Iași, organizată de Centrul Unic de Gestionare a Crizei. De asemenea, în perioada 8-14 martie 2022 au fost organizate curse aeriene spre Israel, Bulgaria, Turcia și Germania, destinații spre care au călătorit peste 1400 de refugiați.

Potrivit Guvernului, cetățenii ajunși în Moldova din Ucraina continuă să plece spre alte destinații și cu automobilele personale sau sunt ajutați de cetățenii Republicii Moldova să treacă frontiera cu România.

Dintre cei 102,8 mii de refugiați aflați azi în Republica Moldova, 48,4 mii sunt copii. În țară activează 96 de centre de plasament autorizate, două adăposturi de urgență și centre organizate de Ministerul Afacerilor Interne. Mai mulți refugiați sunt cazați în pensiuni, hoteluri și case ale cetățenilor Republicii Moldova. În centrele de plasament autorizate mai sunt peste patru mii de locuri disponibile.