Primele 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca contra COVID-19 au ajuns sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău și reprezintă o donație din partea României. La ceremonia de întâmpinare, pe Aeroportul Internațional Chișinău, președintele Maia Sandu a mulțumit partenerilor pentru acest ajutor și a precizat că vaccinarea ar urma să înceapă luni, 1 martie, transmite IPN.
„Această primă tranșă este tare, tare importantă pentru noi, pentru că merge, în primul rând, pentru personalul medical din prima linie. Și acest vaccin va salva viața unor oameni. Acest lucru este foarte important. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei în continuare ne vor putea ajuta pe noi. Și, cu această ocazie, evident, le mulțumesc foarte mult – personalului medical, medicilor, asistenților –pentru tot ce fac”, a spus Maia Sandu. Șefa statului a chemat repetat cetățenii țării să fie vigilenți, să respecte regulile, așa încât să nu admitem creșterea numărului de îmbolnăviri, cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat că cele 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca este prima serie din cele până la 200 000 de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar cetățenilor Republicii Moldova. „Nu întâmplător, să știți, Guvernul României a adoptat hotărârea de guvern prin care a operaționalizat această donație de Dragobete, care este ziua îndrăgostiților. Și nu întâmplător, iată că astăzi, înainte de Mărțișor, am venit cu acest cadou pentru Dumneavoastră, pentru că dorim să fie, în primul rând, un cadou simbolic, în primul rând pentru medicii Dumneavoastră, acest personal minunat care, mai mult de un an de zile, se află supus unor riscuri enorme”, a menționat ambasadorul României.
Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a prcizat că donația din partea României a fost livrat cu susținerea Mecanismului UE de protecție civilă. Evenimentul arată cât de puternică este solidaritatea UE și a țărilor-mebre ale Uniunii Europene.
Tatiana Zatâc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a precizat că vaccinurile se vor păstra la depozitul Agenției Naționale de Sănătate Publică, cu respectarea cerințelor lanțului frigorific, la temperaturi de la +2 la +8 grade Celsius. Între 28 februarie și 3 martie, la Chișinău urmează să sosească alte 14400 doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.
Vaccinarea anti-COVID-19 va începe cu angajații din sănătate, iar în a doua etapă vor fi imunizați angajații ministerelor, ai președinției și altor instituții publice, dar și jurnaliștii.