Autorităţile centrale, experţii şi comunitatea de afaceri vor veni cu propuneri de modificare a cadrului legislativ pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova. Crearea respectivului grup mixt este o recomandare Studiului Naţional în agricultura ecologică şi înverzirea agriculturii convenţionale, realizat în cadrul proiectului PNUD/Fondul Global de Mediu „Consolidarea capacităţilor pentru implementarea reformei de mediu”, transmite IPN.
Managerul proiectului, Mihai Roşcovan, a declarat, la prezentarea studiului, că au fost lansate mai multe iniţiative de politici, fundamentate de studii cum ar fi subvenţiile energetice, de promovare a eco-tehnologiilor în Republica Moldova. „Acum lansăm un nou studiu, privind agricultura organică şi propunerile de înverzire a agriculturii convenţionale. Implementarea propunerilor acestor studii va permite dezvoltarea agriculturii organice, ca aceasta să ocupe locul cuvenit în economia Republicii Moldova”, a spus Mihai Roşcovan.
Potrivit datelor prezentate în studiu, exporturile de produse agricole ecologice reprezintă mai mult de 11% din exporturile agricole totale. În ultimii ani pentru agricultura ecologică au fost alocate subvenţii la nivelul de 0,7% din totalul fondurilor de subvenţionare , în timp ce subvenţiile pentru utilizarea de îngrăşăminte şi pesticide au fost la nivelul de 12,2%. Până în prezent nu s-a întreprins niciun efort coordonat pentru a stabili criterii şi obiective de mediu în politicile şi legislaţia care reglementează subvenţiile şi stimulentele fiscale în sectorul agricol.
Şeful Serviciul producţie ecologică şi produse de origine a Ministerului Agriculturii, Iurie Senic, a declarat că în Republica Moldova se cultivă produse agricole ecologice pe o suprafaţă de circa 62 de mii de hectare. Preponderent sunt cultivate culturi de floarea-soarelui, soia, plante medicinale şi aromatice, precum lavanda, salvia, mărarul etc. Totodată, numărul producătorilor agricoli care sunt cointeresaţi să crească produse ecologice este în creştere. Astfel, de la 1 ianuarie şi până în prezent, 19 producători agricoli au fost înregistraţi ca producători de produse ecologice, iar numărul total este 59.
Uniunea Europeană a pregătit în procesul de asociere cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova 3 regulamente privind subvenţionarea agriculturii ecologice şi a mediului rural, iar producătorii moldoveni sunt pregătiţi pentru a obţine subvenţionarea europeană conform acestor regulamente. „Republica Moldova are toată legislaţia necesară privind dezvoltarea agriculturii ecologice, dar ne rămâne să armonizăm legislaţia cu cele patru regulamente ale UE care au apărut în procesul de asociere. Azi nu reuşim să menţinem cererea care vine din UE, mai ales că exportul de produse ecologice în UE nu are niciun fel de cote. Piaţa Uniunii Europene de produse ecologice nu este acoperită nici pe jumătate”, a adăugat Iurie Senic.
Anul trecut, Republica Moldova a exportat în statele Uniunii Europene 83 de mii de tone de produse ecologice. Ţările cu cel mai mare export sunt Germania, Austria, Franţa, Danemarca şi Italia.