Un copil a ajuns în stare gravă la spital după ce a ingerat otravă pentru şobolani

Un copil de 3 ani din Bălţi a fost adus în stare gravă la spital după ce a ingerat otravă pentru şobolani. Părinţii au apelat la medici doar după câteva ore, când au văzut că micuţului îi este din ce în ce mai rău. Contactată de IPN, şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic municipal din Bălţi, Ala Condrea, a spus că, dacă părinţii ar mai fi zăbovit un pic, copilul putea să nu supravieţuiască.

Punga cu otrava pentru şobolani a fost uitată pe bancheta din spate a maşinii familiei, iar copilul, lăsat un timp nesupravegheat, a reuşit să ia câteva bucăţele din ea. Ala Condrea spune că părinţii au acţionat neraţional nu doar lăsând otrava la îndemâna micuţului, dar şi după incident, când au recurs la automedicație, în loc să apeleze de urgență la medic. Aceasta a înrăutăţit situaţia, copilul ajungând în stare gravă la spital. „Cel mai tare ne era frică ca această substanţă să nu provoace hemoragie”, a spus medicul. La spital copilului i s-a făcut lavaj gastric şi perfuzii intravenoase.

Ala Condrea a făcut un apel către părinţi să ascundă de copii toate substanţele toxice. Acestea trebuie să fie puse în dulapuri încuiate, amplasate cât mai sus, la cel puţin 1,5 m de la podea. De asemenea, medicul a solicitat părinţilor în cazuri grave să nu recurgă la automedicație, ci să consulte un medic până vine ambulanţa. Medicul a mai spus că toate substanţele care sunt colorate şi atractive, care au şi un miros plăcut, dar sunt periculoase pentru copii, trebuie ascunse cât mai departe, deoarece copilul întotdeauna va fi atras de ele.

În cazul copiilor de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.