Statul va aloca în următorii ani jumătate de miliard de lei pentru inaugurarea mai multor centre de sănătate mintală
În centrele raionale din R. Moldova vor fi deschise în următorii cinci ani mai multe centre de sănătate mintală, în conformitate cu prevederile Programului Naţional privind sănătatea mintală pentru anii 2007-2011, aprobat de Guvern în săptămâna curentă.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Ion Ababii, noul program naţional se încadrează în recomandările Comisiei Europene în domeniu şi este prevăzut de Planul de acţiuni R. Moldova-UE. Noul program de sănătate mintală nu ţine de creşterea numărului de bolnavi mintali din republică, ci face parte, potrivit ministrului, de schimbarea politicii din domeniu. Până în prezent, asistenţa medicală pentru bolnavii mintali era acordată în spitale mari, în prezent însă se consideră mai oportun ca în teritoriu să fie deschise instituţii mai mici, unde bolnavii vor putea fi mai aproape de familii. Potrivit lui Ababii, spitalul de boli mintale de la Costiujeni din municipiul Chişinău va fi păstrat în forma sa actuală, ca un centru republican.
La etapa iniţială se prevede deschiderea a 3 centre la nordul republicii şi unul la Cahul. Un centru similar, spune ministrul, a fost deschis deja la Chişinău. Potrivit programului, centrele vor fi avea echipamente medicale moderne şi condiţii adecvate pentru pacienţi.
Ministrul a subliniat că autorităţile din Moldova sunt în prezent preocupate de majorarea numărul cadrelor didactice specializate în psihologie şi psihiatrie, după practica ţărilor economic avansate. În SUA, exemplifică ministrul, psihologii şi psihiatrii sunt cea mai numeroasă categorie de specialişti şi depăşesc numeric interniştii şi medicii de familie.
Statul va finanţa crearea centrelor de sănătate mintală cu 500 mil. lei. De asemenea, se preconizează atragerea a 30% din sumele necesare din partea ţărilor donatoare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii va acorda asistenţă tehnică la pregătirea cadrelor pentru aceste centre.