Specialiştii atenţionează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii

Anul trecut, doar în perioada mai-august, s-au înregistrat cel puţin cinci cazuri în care copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 5 ani au căzut în gol de la etaj, sprijinindu-se de plasele contra insectelor. Trei dintre aceste cazuri au fost fatale. În acest context, medicii atenţionează că anume în perioada estivală sunt frecvente cazurile când copii, lăsaţi nesupravegheaţi, se urcă pe pervaz, se sprijină de plasele respective şi cad în gol. Specialiştii afirmă că, fiind mici, copiii nu pot conştientiza pericolul şi nu au frică de înălţime, de aceea se apropie de geam prea mult. Adulţii sunt atenţionaţi să nu permită copiilor să se apropie de geamuri, pentru că plasele se desprind uşor, la un efort neînsemnat depus chiar şi de un copil mic.

Solicitat de IPN, vicedirectorul Spitalului clinic pentru copiii „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, a declarat că în practica medicală, astfel de cazuri se întâlnesc mai ales la copiii de până la cinci ani. Spre exemplu, în vara anului trecut, medicul povesteşte că la Spital a ajuns un copil de trei ani, care a căzut de la etajul patru, sprijindu-se de o plasă contra insectelor. Potrivit medicului, atunci copilul s-a ales cu fractura unui membru inferior şi traumatism cranio-cerebral. Copilul a fost spitalizat timp de zece zile, iar ulterior a urmat tratamentul la domiciliu, refăcându-se complet.

Vitalie Mihalcean a spus că astfel de accidente casnice generează, în majoritatea cazurilor, traumatisme cranio-cerebrale. „Predomină traumatismul cranio-cerebral, reieşind din aceea că raportul dintre cap şi corp este mai mare: Capul este mai greu şi vine cu o greutate mai mare spre pământ, iar impactul îl suportă anume cutia craniană”, a explicat medicul.

Totodată, vicedirectorul spitalului afirmă că cei mici pot suferi şi fracturi de coloană, de membre sau de coaste. „Atunci când copilul cade în picioare sau pe aşezate coloana are de suferit. Contează foarte mult unde aterizează copilul. Căderea poate fi amortizată de sol, de ramurile copacilor sau de sforile pentru uscarea rufelor”, a subliniat Vitalie Mihalcean. Totuşi, medicul spune că, de multe ori, accidentele casnice de acest fel se termină tragic sau îi lasă pe copii cu sechele pe viaţă.

Pentru a evita astfel de cazuri, medicii recomandă părinţilor să aibă mereu copiii în vizor. La aerisirea încăperilor, adulţii nu trebuie să lase micuţii singuri în cameră sau ar fi indicat să iasă în această perioadă cu ei la plimbare. O altă soluţie ar fi sistemul de deschidere a geamului pe verticală (de sus în jos).

Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md, lansat în cadrul Proiectului REPEMOL – „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova”). De 7 ani, Proiectul, în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS Moldova).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.