Socialiștii vor veni în Parlament cu un nou proiect de lege privind funcționarea limbilor

Deputații socialiști vor elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care va fi prezentat Parlamentului. Despre aceasta deputații Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea au anunţat în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Vineri, va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului relațiilor interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlament. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă”, a declarat Vlad Batrîncea.

Potrivit lui Bogdan Țîrdea, prin decizia pronunțată, Curtea Constituțională „a negat nu numai dreptul vorbitorilor de limbă rusă, ci și al moldovenilor care consideră că limba lor este moldovenească”. „De fapt, a anulat statutul limbii moldovenești, înlocuindu-l cu limba română, și a încălcat grav Constituția, care afirmă clar că limba noastră este moldovenească. 60% din populație, conform tuturor sondajelor, consideră că vorbesc în limba moldovenească, nu română, astfel încât argumentele Curții Constituționale potrivit cărora 80 la sută din populație sunt români nu sunt cel puțin în concordanță cu realitatea științifică și reprezintă o denaturare grosolană a realității”, a spus Bogdan Țîrdea.

În opinia sa, este important pentru cetățenii Moldovei ca limba rusă să aibă un statut oficial. „De 30 de ani, limba rusă ne-a ajutat să menținem unitatea interetnică și dialogul cu Transnistria. În același timp, Curtea Constituțională, la propunerea deputaților din partidul pro-prezidențial, aruncă o bombă care amenință pacea, integritatea teritorială și unitatea națională din țara noastră”, a declarat deputatul.

Socialistul Vasile Bolea a precizat că atât acordurile internaționale semnate de țara noastră, cât și o decizie a Curții Constituționale din 2018, prevede elaborarea și funcționarea unei astfel de legi pe teritoriul Republicii Moldova.

Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată pe 16 decembrie 2020, a fost declarată neconstituțională pe 21 ianuarie 2021. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat atunci că hotărârea a fost emisă ca urmare a examinării a două sesizări, depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Hotărârea este însoțită de o opinie separată a judecătorului constituțional Vladimir Țurcan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.