Se observă o uşoară decuplare a economiei de remitenţe, expert

Remitențele rămân o sursă importantă de finanţare a gospodăriilor casnice, consideră expertul economic Alexandru Fală. Totuşi, spune el, se observă o uşoară tendinţă de decuplare a economiei moldovenești de acestea.

Solicitat de IPN să comenteze datele Băncii Naționale, care indică o scădere a transferurilor de mijloace bănești efectuate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova, expertul a spus că intuia o scădere a remitențelor, iar un argument în această direcție este dinamica nefastă a economiei Federației Ruse.

„Pe de altă parte, observăm creștere economică, chiar dacă remitențele scad. O primă ipoteză este că în economie există anumite forţe diferite de remitenţe, care stimulează economia”, a subliniat expertul.

Conform unei analizei publicate de BNM, în decembrie 2016 prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 93,97 mln dolari, în scădere cu 3,2% față de decembrie 2015.

Potrivit lui  Alexandru Fală, în linii generale Banca Națională reușește să capteze tendințele care reflectă evoluția remitențelor, dar trebuie admis faptul că există şi surse neoficiale prin care remitențele ajung în Republica Moldova şi acestea nu sunt contabilizate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.