Învăţământul ar putea deveni obligatoriu până la vârsta de 18 ani, iar managerii şcolari vor putea exercita doar două mandate consecutive. De asemenea, limba engleză ar putea deveni obligatorie în programul de studii. Acestea sunt câteva elemente noi ale Proiectului Codului Educaţiei, lansat pentru dezbateri publice, transmite IPN.
Ministrul educaţiei, Maia Sandu, a spus că majorarea vârstei de şcolarizare obligatorie vine să stopeze fenomenul în care 13% dintre absolvenţii ciclului gimnazial părăsesc anual sistemul educaţional. Proiectul ar putea fi implementat din 2018. Referitor la managerii şcolari, ministrul a spus că în prezent 30% dintre directori sunt numiţi pe viaţă în acestă funcţie, fără a fi supuşi concursurilor.
Liliana Nicolaescu Onofrei, viceministru, a menţionat că un capitol nou se referă la educaţia incluzivă. Acesta va fi aplicată atât în învăţământul general, cât şi special. Pentru învăţământul primar proiectul propune aprecierea performanţelor elevilor prin descriptori, în loc de note, iar evaluarea cadrelor didactice ar putea deveni o procedură anuală.
Loretta Handrabura, viceministru, a comunicat că pentru învăţământul superior se propune un nou sistem de notare european, cu literele: A, B, C, D, E, dar să se păstreze şi cel naţional. Rectorii vor fi aleşi în funcţie pentru maximum două mandate câte cinci ani. Proiectul mai prevede clasificarea instituţiilor de învăţământ superior în 3 categorii. Categoria A – oferă cele 3 cicluri de studii, plus cercetare. Categoria B – oferă studii de licenţă şi master, iar Categoria C – doar studii de licenţă.
Igor Grosu,viceministru, a menţionat că finanţarea învăţământului va continua per elev/student. Vor exista finanţări compensatorii pentru copiii cu nevoi speciale, a celor dotaţi şi cu performanţe deosebite. Proiectul de facilităţi pentru cadrele didactice din sate va fi extins şi pentru centrele raionale. Tinerii specialişti din învăţământ vor putea cere salariu de debut egal cu salariul mediu pe economie, a spus Igor Grosu.
Proiectul Codului Educaţiei prevede şi crearea unor structuri noi de evaluare şi asigurare a calităţii studiilor pe diferite trepte. Va fi instituit Inspectoratul Şcolar Naţional şi Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în învăţământul profesional. La nivelul învăţământului superior va fi creat Consiliul de dezvoltare strategică şi instituţională, iar la nivelul învăţământului general – Consiliu de administraţie al instituţiei de învăţământ.
Proiectul Codului Educaţiei este publicat pe www.particip.gov.md şi poate fi comentat de oricine.