● LUNI, 23 ianuarie
CFM a achitat în buget o amendă de peste 1,3 milioane de lei
Calea Ferată din Moldova a achitat în bugetul de stat o amenda în mărime de 1 389 039 lei. Amenda a fost aplicată în urma acţiunii în judecată înaintată de Consiliul Concurenţei în anul 2013, pentru încălcarea de către CFM a Legii cu privire la protecția concurenței, se menționează într-un comunicat de presă al Consiliului. CFM a fost învinuită că a aplicat faţă de unii agenţi economici, pentru prestarea serviciilor de transport feroviar de mărfuri, un tarif diferențiat în raport cu alţi agenți economici, astfel defavorizându-i.
12 persoane au depus dosarele pentru funcția de director al ANRE
Douăsprezece persoane au depus dosarele la concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe anunţă că la concurs şi-au depus dosarele Ion Matei, Mihail Cernei, Alexandru Lupan, Iurie Ursu, Vasile Daud, Ruslan Surugiu, Sergiu Ungureanu, Tudor Copaci, Adrian Cazacu, Anatolie Cainareanu, Victor Parlicov şi Dorin Dușciac.
Experţi suedezi vor ajuta la modernizarea ANSA
Experţi din cadrul Consiliului Suedez pentru Agricultură vor acorda suport Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în elaborarea actelor interne, stabilirea procedurile de inspecţie şi organizarea sesiunilor de instruire pentru angajații instituției. Proiectul de asistență tehnică „Consolidarea capacităților în domeniul siguranței alimentelor” se va desfășura pe parcursul anilor 2017-2019 şi este finanțat de către Agenția Internațională Suedeză pentru Dezvoltare. Proiectul are un buget de 21 milioane de coroane suedeze (aproximativ 2 milioane euro).
● MARŢI, 24 ianuarie
Italienii caută posibilități de extindere a colaborării economice cu Transnistria
O delegație de industriași italieni a efectuat o vizită de documentare în Transnistria cu scopul de a examina detaliile unui posibil schimb comercial reciproc. Oaspeții din Italia – președintele Camerei de Comerț al provinciei Pezzaro-Urbino, Alberto Drudi, reprezentantul sectorului de textile și bancar al orașului Milano, Maristella Miatello, expertul companiei „Diletta”, Mauro Murgea – au perfectat un pachet de propuneri cu privire la furnizarea mobilei și vestimentației italiene în Transnistria.
Benzina se scumpește, iar motorină se ieftinește puțin
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 25 ianuarie, prețul plafon pentru un litru de benzină crește, iar pentru un litru de motorină scade nesemnificativ. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 18,11 lei, cu 12 bani mai mult decât cel stabilit acum două săptămâni. Motorina va costa cel mult 15,54 lei, comparativ cu 15,61 lei în ultimele două săptămâni.
●MIERCURI, 25 ianuarie
Peste 50 de proiecte de dezvoltare regională vor fi implementate în următorii patru ani
Cincizeci și două de proiecte noi de dezvoltare regională vor fi implementate în anii 2017- 2020, potrivit Documentului Unic de Program (DUP) aprobat de Guvern. DUP se aprobă pe termen scurt pentru realizarea obiectivului general al Strategiei Naționale de Dezvoltare regională din 13 octombrie 2013. Strategia prevede asigurarea dezvoltării echilibrate și durabile în toate regiunile Moldovei, oferirea unor servicii de calitate populației, indiferent de viza de reședință. DUP mai include și zece proiecte lansate anterior, dar care necesită a fi duse la bun sfârșit.
● JOI, 26 ianuarie
Traficul de pe dispozitive mobile a depăşit pragul de 40%
Din 100 de afişări de pagini web 40 sunt de pe dispozitive mobile (smartphone, tablete). Acum jumătate de an, traficul de pe dispozitive mobile reprezenta doar 23%. Utilizatorii de internet din Moldova petrec în medie peste 13 ore/luna pe dispozitive mobile și aproximativ 15 ore/ lună pe desktop. Cea mai mare parte din timp este alocată navigării pe rețelele de socializare, arată datele Biroului de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI). Directorul executiv al Biroului, Stanislav Popov, a spus că Moldova se încadrează în tendințele globale ce ţin de conectarea la internet de pe dispozitive mobile. Expansiunea se explică prin creșterea numărului de device-uri prin care se accesează internetul, navigatul mult mai comod de pe dispozitive mobile şi costul redus al internetului mobil în Republica Moldova comparativ cu țările vecine.
Sectorul bancar rămâne a fi expus vulnerabilităților, Expert-Grup
Autoritățile au întreprins mai multe acțiuni importante pentru a spori rezistența sectorului bancar. Deși există progrese, sectorul rămâne a fi expus vulnerabilităților, care pot compromite durabilitatea reformelor înregistrate. De această părere sunt experții Centrului analitic independent Expert-Grup, care indică necesitatea îndeplinirii stricte a angajamentelor luate față de Fondul Monetar Internațional, pentru a nu pune în pericol acordarea suportului financiar extern. Experții au monitorizat în perioada august-decembrie 2016 principalele acțiuni întreprinse de autorități. Printre acestea: convertirea garanțiilor acordate celor trei bănci în datorie publică. Din perspectivă legală acest deznodământ a fost singurul posibil ca urmare a îndeplinirii angajamentelor asumate de către Guvern prin emiterea garanțiilor din 2014-2015, a subliniat Eugen Ghilețchi, expert, într-o conferință de presă.
Controlul fitosanitar urmează să fie efectuat în afara posturilor vamale
Pentru a facilita fluxul de mărfuri, s-a inițiat modificarea procedurilor fitosanitare și sanitar-veterinare necesare pentru efectuarea exporturilor. Controlul fitosanitar urmează să fie efectuate în afara posturilor vamale, astfel fiind exclusă necesitatea efectuării controlului la frontieră. Modificările urmează, în scurt timp, să fie prezentate Guvernului pentru aprobare. Anunţul a fost făcut de directorul general Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în timpul vizitei premierului Pavel Filip la postul vamal Costeşti-Stânca.
● VINERI, 27 ianuarie
Riscuri 2017: Criza sectorului financiar-bancar nu s-a încheiat
Fraudele bancare din 2014-2015 au lăsat vulnerabilități sistemice nesoluționate. Problema lipsei de transparență asupra acționariatului băncilor din Republica Moldova și neclaritatea asupra mecanismelor de prevenire a unor noi scheme de fraude financiare lasă loc riscului de repetare a unei noi crize bancare. Concluziile se conțin într-o publicație despre riscurile anului 2017, prezentată de IDIS „Viitorul”. Expertul Ion Tăbârță a declarat că deși au fost luate anumite măsuri pentru a securiza acest sector, oricum se atestă o lipsă de transparență. „Nu avem niciun temei să spunem despre criza din sectorul financiar că s-a încheiat și ea nu poate reizbucni și în anul 2017, mai ales că avem anumite bănci vulnerabile, care sunt sub monitorizare”, a notat Ion Tăbârță.
Curtea de Conturi transnistreană va monitoriza cheltuielile de fonduri de către societățile imobiliare
În regiunea transnistreană va fi aplicat un control suplimentar asupra cheltuielilor de fonduri, care provin din plăţile pentru serviciile locative efectuate de populaţie în contul companiilor de întreținere a locuințelor. Situația privind utilizarea abuzivă a fondurilor colectate a fost discutată în cadrul Comitetului parlamentar pentru politică regională în partea stângă a Nistrului. ,,Efectuarea activităților de control privind utilizarea rezonabilă a fondurilor și de stabilire a încălcărilor identificate - aceste funcții se propune să fie atribuite Curții de Conturi", a menționat șeful Comitetului de profil al organului legislativ nerecunoscut, deputatul Oleg Vasilatii, care consideră necesar de a crea un sistem de monitorizare a cheltuielilor de fonduri pentru serviciile publice și întreținerea fondului locativ.
Antreprenorii cu mai mult de 5 angajați vor raporta fiscal în mod electronic
Începând cu acest an, agenții economici care au în subordine mai mult de cinci angajați urmează să prezinte dările de seamă fiscale obligatoriu în format electronic. Inspectoratul Fiscal de Stat îi îndeamnă să se conecteze cât mai rapid la servicii fiscale electronice pentru a evita supraaglomerarea.
● SÂMBĂTĂ, 28 ianuarie
Guvernul caută mecanisme de combatere a salariilor în plic şi a economiei tenebre
Reducerea economiei tenebre și combaterea fenomenului salariilor în plic a fost discutată de prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanții companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), implementator al Fondului de Bună Guvernare, finanțat de Guvernul Marii Britanii. Premierul a subliniat importanţa unei sarcini fiscale echilibrate şi echitabile pentru a stimula agenţii economici să activeze în câmpul legal. Pavel Filip a subliniat că în cadrul Consiliului economic pe lângă prim-ministru a fost creat un grup de lucru care a identificat mai multe constrângeri şi a venit cu mai multe propuneri de combatere a fenomenului salariilor în plic şi a economiei tenebre. În acest context, Pavel Filip s-a arătat interesat şi de rezultatele studiului de îmbunătățire a gradului de colectare fiscală prin implementarea măsurilor de reducere a economiei informale, efectuat de reprezentanţii companiei PwC, în cadrul activităţilor Fondului de Bună Guvernare al Marii Britanii.