RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2-7 februarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 2 februarie

 Air Moldova suspendă cursele spre Bucureşti 

Compania aeriană Air Moldova suspendă cursele spre Bucureşti. Informaţia a fost confirmată de către Natalia Rogovschi, manager marketing Air Moldova. Principala cauză este numărul mic de pasageri. Cu detalii despre suspendarea curselor compania va reveni mai târziu. Cel puţin în februarie, zborurile vor fi operate în conformitate cu orarul stabilit, a declarat reprezentanta de la Air Moldova.

În 2014 transferurile baneşti de peste hotare au fost mai mari ca în 2013 

Volumul transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a fost în creştere pe parcursul anului 2014 şi a constituit 1,612 milioane de dolari, depăşind valoarea transferurilor bancare din anul 2013 (1,606 milioane). 88.5% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani fără deschiderea conturilor bancare. Peste 63% din transferuri au fost efectuate din CSI, iar 20,2% din UE. În distribuţia pe state a transferurilor în favoarea persoanelor fizice Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova, deţinând ponderea de 61,6%. Pe parcursul anului, ponderea transferurilor din Rusia a înregistrat creştere în perioada ianuarie – iulie de la 52% până la 68,8%, iar în a doua parte a anului descreştere, în special în noiembrie, până la 55,6%, şi decembrie, până la 50,4%.

● MARŢI, 3 februarie

Furnizor de servicii de comunicaţii electronice, amendat 

„Focus – Sat” SRL, autorizată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) să furnizeze servicii publice de comunicaţii electronice, a fost o amendată cu 400 de unităţi convenţionale (8000 lei) şi privată de dreptul de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice pe un termen de 6 luni. Hotărârea a fost emisă de către Judecătoria sectorului Centru şi menţinută prin decizia Curţii de Apel Chişinău. Potrivit ANRCETI, în iulie 2014,  s-a constatat că „Focus-Sat” SRL nu a respectat prescripţia privind remedierea încălcării obligaţiilor stabilite în condiţiile de autorizare generală.

Focus-Sat nu va oferi servicii până în iunie 

Compania Focus-Sat, lipsită prin decizie de judecată de dreptul de a furniza servicii de comunicaţii electronice pe un termen de şase luni, nu va oferi servicii până în 2 iunie. Decizia Curţii de Apel Chişinău a fost pronunţată pe 2 decembrie, dar a fost remisă Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) luni, 2 februarie. Compania a raportat ultima dată 7,3 mii de abonaţi. Ofiţerul de presă al ANRCETI, Anatolie Barbei, a declarat că abonaţii, dacă au pretenţii faţă de furnizor, pot revendica recuperarea plăţilor pentru serviciile achitate în avans. De asemenea, pot solicita prin scrisoare rezilierea contractului şi pot trece la un alt operator.

MIERCURI, 4 februarie

Sistemul de raportare la CNAS a fost racordat la platforma Msign 

Sistemul de raportare la Casa Naţională de Asigurări Sociale a fost racordat la serviciul MSign. Acest fapt oferă agenţilor economici posibilitatea să acceseze serviciul cu ajutorul tuturor semnăturilor electronice disponibile pe piaţa din Republica Moldova (semnătura CTS, semnătura mobilă, semnătura Serviciului Fiscal) şi va facilita procesul de e-Raportare lunară la CNAS. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Guvernare Electronică, serviciul guvernamental de semnătură digitală (MSign) este un mecanism de aplicare şi verificare a autenticităţii semnăturii digitale de către utilizatori, inclusiv în contextul utilizării sistemelor informaţionale şi a serviciilor electronice. Prin MSign se pot semna acte la distanţă, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online. Conform legislaţiei Republicii Moldova, semnătura electronică este echivalentă cu cea olografă.

Japonezii îşi propun să susţină cultivarea zarzavaturilor în Moldova 

Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA) îşi propune să susţină cultivarea zarzavaturilor în Moldova prin metoda hidroponică, adică fără a le planta în pământ. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare în exerciţiu, Vasile Bumacov, a declarat că iniţiativa japonezilor urmează să servească drept exemplu şi pentru antreprenorii din ţară, care să preia ideea. Graţie sprijinului Guvernului nipon, este realizat un studiu de fezabilitate. În cazul în care va fi unul pozitiv, Moldova va beneficia de investiţii de 12 milioane de dolari. „Am avut o întrevedere cu reprezentanţii firmei Mirai Co. din Tokio, una din primele care a dezvoltat această metodă de cultivare a salatei. Hidroponica este o nouă metodă de cultivare intensivă a zarzavaturilor, folosită pentru prima dată în Japonia, care se bazează pe metode folosite încă în 1957”, a relatat oficialul.

Distribuitorii şi importatorii de medicamente cer scutiri de TVA 

Distribuitorii şi importatorii de medicamente cer scutiri de TVA pentru a-şi putea acoperi cheltuielile suportate la livrarea medicamentelor către instituţiile medicale, ca urmare a devalorizării leului. Informaţia a fost comunicată miercuri, 4 februarie, de către viceministrul sănătăţii în exerciţiu, Mihai Ciocanu, la şedinţa comisiei parlamentare de profil. „Devalorizarea leului este de peste 20%. Agenţii economici au dreptul la un adaos comercial de 15% în cadrul licitaţiilor publice de livrare a medicamentelor către instituţiile medicale, însă ei nu aplică adaosul maxim de 15%, ci doar 7% sau 10%. Ca rezultat, agenţii economici susţin că vor avea pierderi economice dacă vor livra medicamentele la preţurile stipulate în contracte. Doar Guvernul sau Parlamentul poate veni cu o decizie de acoperire a pierderilor suportate de agenţii economici, iar una din posibilităţi ar fi scutirea de la plata TVA”, a spus Mihai Ciocanu.

Moldovenii în continuare folosesc cardurile preponderent pentru retrageri de numerar

Din cele 23,7 milioane de operaţiuni efectuate anul trecut în Republica Moldova cu carduri emise în ţară, 19,1 milioane au vizat retrageri de numerar şi doar 4,6 milioane achitări de plăţi fără numerar, arată date publicate de BNM. Numărul de carduri aflate în circulaţie a fost de 1,3 milion, cu 13,1% mai mult faţă de anul precedent. Analistul economic de la IDIS Viitorul, Ion Tornea, susţine că în Moldova nu există o tradiţie şi o cultură de utilizare a cardurilor bancare de către populaţie. Totodată, se atestă o lipsă a eforturilor din partea băncilor şi agenţilor economici de popularizare a acestor metode de plată.

● JOI, 5 februarie

O nouă premieră legată de The Bat! 

Astăzi, 5 februarie, compania IT „Ritlabs” a lansat clientul poştal The Bat! versiunea 6.7.20, care a fost suplimentat cu o variantă de program pe 64 de biți. Acum, utilizatorii pot instala programul The Bat! pe computerul lor, în conformitate cu capacitatea sistemului operational. Astfel, utilizarea variatei de program pe 64 de biți în versiunile analogice Windows este mai sigură: atacurile care au ca țintă aplicațiile pe 32 de biți nu vor dăuna programelor pe 64 de biți. De asemenea, ar fi de menționat că tehnologia de protecție DEP, care previne lansarea codului dăunător în sistem, este mereu pornită pentru versiunile de programe pe 64 de biți, spre deosebire de cele pe 32 de biți. În plus, în versiunile pe 64 de biți ale sistemului operațional are loc blocajul automat al driver-ilor fără semnătură digitală valabilă, iar tehnologia ASLR (Address Space Layout Randomization), care complică exploatarea unor tipuri de vulnerabilități, are oportunități mari şi funcționează din plin datorită rezervei de memorie.

BNM a reviziut prognoza inflaţiei pentru 2015 

Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentru anul 2015. Astfel, rata medie a inflaţiei va fi de 5,8%, cu 1,2 puncte procentuale mai mare faţă de estimările făcute în octombrie anul trecut. Pentru 2016 se prognozează o inflaţie de 6,1%. „Noua prognoză plasează inflaţia în intervalul de variaţie de plus-minus 1,5 puncte procentuale de la ţinta BNM de 5% în următoare 8 trimestre, deşi există riscul de ieşire temporară a inflaţiei peste limita de sus a coridorului”, a precizat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Întreprindere sancţionată cu aproape 116 mii de lei pentru concentrare economică 

Întreprinderea „Etalonus-Grup” SRL a fost sancţionată cu aproape 116 mii de lei pentru concentrare economică, fără notificarea Consiliului Concurenţei. Decizia de sancţionare a fost emisă joi, 5 februarie, de către Plenul Consiliului Concurenţei. Andrei Tomşa, controlor superior de stat la Consiliul Concurenţei, a declarat că întreprinderea vizată a preluat controlul asupra unui alt agent economic. Conform prevederilor Legii concurenţei, operaţiunile de concentrare economică sunt supuse evaluării şi urmează a fi notificate Consiliului Concurenţei înainte de punerea lor în aplicare. Concentrările economice sunt operaţiuni care se realizează prin fuziune sau prin preluarea controlului asupra unei persoane juridice.

Vasile Bumacov: E nevoie să se facă ordine la AIPA 

Ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare,Vasile Bumacov, susţine că se întâmplă ceva dubios la Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA). Anul trecut, s-a perturbat acordarea corectă a subvenţiilor agricultorilor. Oficialul a declarat, într-o emisiune la postul Realitatea TV, că la AIPA trebuie să se facă ordine, acesta fiind şi un apel pentru noua conducere a Guvernului şi a Ministerului Agriculturii. „Fondul de subvenţionare a fost gestionat în 2012 şi 2013 foarte bine, dar ulterior s-a întâmplat ceva, cu părere de rău. Trebuie să facem ordine la AIPA. Eu nu pot face ordine singur, pe toţi pe care i-am eliberat din funcţie au fost restabiliţi prin judecată”, a spus ministrul.

Guvernatorul BNM numeşte suma creditului acordat băncilor aflate sub administrare specială 

Suma creditului acordat de către BNM băncilor aflate sub administrare specială (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială) constituie 3,5% din PIB, adică circa 4 mlrd  de lei, a anunţat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, într-o conferinţă de presă. Acesta a explicat intervenţia prin faptul că rolul băncii centrale este de a asigura stabilitatea în sistemul bancar. „Am intervenit pentru a  linişti spiritele şi a asigura protecţia persoanelor juridice şi fizice, deponenţi ai acestor  bănci”, a subliniat guvernatorul BNM. Potrivit lui Drăguţanu, unii indicatori ai sistemului bancar din noiembrie anul trecut, după care a şi fost instituită administrarea specială la cele 3 bănci, au fost afectaţi de o serie de tranzacţii suspecte. De exemplu, creditele noi acordate în lei în trimestrul al patrulea al anului au crescut de două ori faţă de perioada similară din 2013.

● VINERI, 6 februarie

Asistăm la o prăbuşire bruscă a leului, experţi 

Leul moldovenesc se află în cădere liberă, iar unii factori de decizie din sistemul bancar favorizează fenomenul. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”. Gheorghe Costandachi, expert în economie, oferă prognoze pesimiste privind stabilitatea monedei naţionale. „Republica Moldova nu este o ţară producătoare, nu avem surplus de producţie şi nu se poate conta în condiţiile actuale pe stabilitatea leului. Economia moldovenească depinde mult de cea a Federaţiei Ruse, care este în recesiune. Embargourile asupra importului de fructe moldoveneşti au afectat în proporţie de cel mult 8 la sută exporturile noastre. Dar avem produse industriale care le importăm pe piaţa rusă, iar din cauza situaţiei de acolo, volumul acestor importuri s-a diminuat. Iar orientarea acestor produse pe piaţa europeană este practic imposibilă, deoarece nu ating parametrii de calitate. În aceste condiţii nu putem să ne aşteptăm decât la o depreciere în continuare a monedei naţionale”, a precizat expertul.


● SÂMBĂTĂ, 7 februarie

Încasări peste plan în buget 

Pentru prima lună a anului curent, Serviciul Fiscal de Stat a reuşit să încaseze venituri  bugetare peste cifrele estimate. Încasările s-au cifrat la 661 mln lei, faţă de 636 mln estimate iniţial. În raport cu luna ianuarie 2014, creşterea a fost de 220 mln. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că acest rezultat face dovada conformării voluntare a contribuabililor, înţelegerii de către ei a obligaţiei de a achita impozitele şi taxele la timp şi în mărimea calculată. „În ultimul timp, am schimbat accentele în activitatea instituţiei noastre. Fiscul nu mai este doar o instituţie de control şi de aplicare a sancţiunilor, ci una ce se află în serviciul contribuabilului pentru  instruirea şi informarea lui, pentru a-l ajuta să-şi îndeplinească obligaţiunile faţă de buget”, a menţionat şeful IFPS.

Moldova urmează să acceseze 53 de milioane de euro prin Programul ENPARD 

În următorii trei ani, Republica Moldova urmează să acceseze peste 53 de milioane de euro pentru modernizarea strategică a agriculturii, prin Programul European de Vecinătate pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD) – anunţă un comunicat de presă al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. În anul 2014, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a valorificat aproximativ 110,7 milioane de lei alocaţi prin intermediul fondurilor ENPARD. Au fost susţinute 525 de ferme şi întreprinderi agricole, ceea ce a dus la crearea a peste 1200 de noi locuri de muncă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.