● LUNI, 12 septembrie
Preţul publicităţii electorale ajunge la peste 3000 de euro pentru un minut
Preţul publicităţii electorale variază de la 25 la peste 3000 de euro pentru un minut. Cel mai mic preţ este la Radio Moldova Tineret, iar cel mai mare la postul de televiziune Prime TV şi Jurnal TV. Potrivit declaraţiilor depuse la Comisia Electorală Centrală privind politica editorială în apropiata campanie electorală, tariful pentru timpii de antenă contra plată constituie la postul public de televiziune Moldova 1 – 500 de euro/minut, iar la Radio Moldova – 40 de euro/minut. Costul publicităţii electorale la postul de televiziune TV7 variază de la 9100 de lei per minut până la 10400 de lei, în funcţie de ora difuzării. La Pro TV Chişinău plasarea publicităţii electorale îi va costa pe candidaţi 600 de euro/minut, iar la Acasă TV – 144 de euro/minut. Preţul pentru plasarea unui produs electoral comercial la postul Jurnal TV variază între 1750 de euro pentru 30 de secunde de publicitate şi 5000 de euro pentru un reportaj comercial. La Jurnal FM – 40 de euro/30 secunde (fără TVA).
● MARŢI, 13 septembrie
Agricultorii bat alarma, iar MAIA spune că e devreme să se tragă concluzii
Agricultorii bat alarma: sectorul este din nou afectat de secetă, iar recolta s-a redus drastic. Cu acest mesaj a venit, astăzi, preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari. Solicitaţi să comenteze aceste îngrijorări, responsabili de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, au spus că este prematur să se facă careva concluzii. Alexandru Slusari menţionează într-un mesaj trimis la adresa redacţiei că, din cauza insuficienţei de precipitaţii, practic în toate raioanele ţării recolta la floare soarelui, porumb, sfeclă de zahăr şi de soia va fi mult sub aşteptările fermierilor.
Volumul vânzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice, în creştere
În trimestrul doi al anului curent, volumul cumulat al vânzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice s-a ridicat la 1,662 miliarde de lei, acest volum fiind în creştere cu 3,3% faţă de primul trimestrul al aceluiaşi an şi în scădere cu 4,4% faţă de trimestrul doi al anului 2015. Datele au fost publicate marţi, 13 septembrie, de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Cea mai mare creştere a vânzărilor, în comparaţie cu trimestru doi al anului 2015, de 18,3%, a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil, unde au fost realizate vânzări în sumă de peste 169 de milioane de lei.
Volumul vânzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice, în creştere
În trimestrul doi al anului curent, volumul cumulat al vânzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice s-a ridicat la 1,662 miliarde de lei, acest volum fiind în creştere cu 3,3% faţă de primul trimestrul al aceluiaşi an şi în scădere cu 4,4% faţă de trimestrul doi al anului 2015. Datele au fost publicate marţi, 13 septembrie, de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Cea mai mare creştere a vânzărilor, în comparaţie cu trimestru doi al anului 2015, de 18,3%, a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil, unde au fost realizate vânzări în sumă de peste 169 de milioane de lei.
●MIERCURI, 17 septembrie
Moldova şi China vor iniţia consultări privind semnarea Acordului de liber schimb
Republica Moldova şi Republica Populară Chineză vor iniţia până la finele anului curent negocierile privind elaborarea şi semnarea Acordului de liber schimb dintre două state. La o înţelegere în acest sens s-a ajuns în cadrul întrevederii viceprim-ministrului, ministrului economiei Octavian Calmâc, cu ministrul comerţului al Chinei, Gao Hucheng, care a avut loc la Beijing. Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Economiei, semnarea unui asemenea document ar facilita relaţiile comercial-economice dintre două state, ar permite iniţierea şi implementarea unor proiecte investiţionale cu participarea companiilor din Republica Moldova şi China.
Exporturile pe piaţa UE au atins o cotă de circa 64%
La doi ani de la implementarea Acordului de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană /DCFTA/, ponderea exporturilor moldoveneşti în UE a atins o cotă de circa 64%. Potrivit vicepremierului Octavian Calmâc, ministru al economiei, chiar dacă au fost diferite fluctuaţii, livrările de produse textile, produse procesate din diferite ramuri ale construcţiilor, a maşinilor şi echipamentelor, a cerealelor, a băuturilor alcoolice şi multor fructe şi legume au ca destinaţia de bază piaţa europeană. Doar în doi ani această creştere a exporturilor a fost de peste 13%, în timp ce pe alte pieţe s-a atestat o descreştere cu peste 25%. Datele au fost prezentate la o conferinţă de totalizare – „DCFTA: 2 ani de implementare”. „Piaţa din UE este o soluţie de salvare a exporturilor din Republica Moldova, dar şi a economiei în general”, a declarat ministrul economiei.
Proiectul Legii cu privire la depozitarul central, supus expertizei de către CAPC
Respectarea principiilor transparenţei, participării şi responsabilizării va fi asigurată insuficient în cazul adoptării şi implementării proiectului Legii cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare, propus de un grup de deputaţi. O atare constatare au făcut experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza proiectului din perspectiva drepturilor omului. Expertul CAPC, Mariana Kalughin, a declarat într-o conferinţă de presă că proiectul necesită a fi revăzut în partea ce ţine de limbaj şi expresie juridică. La fel, necesită a fi revizuit conceptul proiectului în partea ce ţine de funcţiile de licenţiere, reglementare şi supraveghere a depozitarului central.
Program de granturi post-investiţionale
Producătorii agricoli din ţară, cu excepţia celor din oraşele Chişinău şi Bălţi, care aplică practici de management durabil al terenurilor, asigurând menţinerea sănătăţii şi productivităţii solului, sunt îndemnaţi să participe la un program de granturi post-investiţionale. Proiectul Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), de comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Mediului, lansează cel de-al cincilea apel pentru aplicare la Programul „Managementul durabil al terenurilor”. Într-un comunicat de presă al MAIA se menţionează că grantul post-investiţional va rambursa 50% din valoarea investiţiei eligibile, cu un plafon de 20 de mii de dolari per producător agricol. Conform prevederilor Programului, îşi vor putea rambursa investiţia fermierii care, începând cu 1 noiembrie 2015, au procurat utilaje sau maşini agricole noi, anul producerii cărora începe cu 2014.
Experţii Rosselhoznadzor verifică mai multe pepiniere din ţară
Un grup de experţi ai Serviciului Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar (Rosselhoznadzor) efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. Specialiştii din Federaţia Rusă, în comun cu experţii autohtoni, inspectează starea pepinierelor de pomi fructiferi şi de butaşi de viţă de vie, pentru o eventuală decizie de extindere a exportului de material săditor pentru gospodăriile agricole din Rusia.
Taxa rutieră pentru autobuzele şi camioanele care tranzitează Moldova, mai mică
Cabinetul de miniştri a aprobat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal. Documentul prevede că autovehiculele înregistrate în ţările cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale sau multilaterale sunt scutite reciproc de plata taxelor pentru folosirea drumurilor naţionale. Scutirea însă nu se va aplica pentru autovehiculele cu numere de înmatriculare în statele care nu respectă înţelegerile încheiate. Concomitent, taxa pentru folosirea drumurilor naţionale a fost redusă cu 30% pentru autovehiculele străine (autobuze şi camioane). Se estimează ca că reducerile operate vor majora fluxul tranzitărilor, iar statul îşi va compensa eventualele pierderi.
● JOI, 15 septembrie
Produs bancar nou – credite de consum cu asigurare de accidente inclusă
Un produs bancar nou este pus la dispoziţia clienţilor Mobiasbancă - Groupe Société Générale. Este vorba de credite de consum cu asigurare de accidente inclusă, care oferă plus de protecţie, scutind clientul şi familia sa de grija ratelor la credit în caz de accidente. Serviciul a fost lansat în parteneriat cu Grawe Carat Asigurări. Noul produs bancar este accesibil în toate unităţile Mobiasbancă. De asemenea, clienţii vor beneficia de expertiza profesională a consultanţilor băncii, de o rată preferenţială la creditul contractat şi despăgubiri în caz de accidente care afectează sănătatea şi pot provoca incapacitatea temporară de muncă.
Producători de fructe proaspete din Moldova participă la o expoziţie în Moscova
Unsprezece producători autohtoni de fructe proaspete participă în aceste zile la expoziţia WorldFood din Moscova. Standul expoziţional al Republicii Moldova oferă, pe lângă oportunităţile de a gusta produsele moldoveneşti, şi spaţiu dedicat pentru întruniri cu producătorii, pentru a negocia noi contacte şi pentru a interacţiona.
● VINERI, 16 septembrie
Sumitomo Electric Bordnetze AG investeşte în Republica Moldova
O companie de talie mondială investeşte în Republica Moldova. Este vorba despre Sumitomo Electric Bordnetze AG (SEBN), care a deschis o companie-fiică în ţară – SE Bordnetze SRL. Proiectul presupune construcţia unei fabrici destinate producerii de cablaj pentru industria auto. Directorul financiar al SE Bordnetze SRL, Igor Corman, a declarat într-o conferiță de presă că proiectul SEBN este unul dintre cele mai importante în proces de implementare la momentul actual în Republica Moldova şi va aduce beneficii importante atât pentru investitor, cât şi pentru regiunea centrală a ţării.
Tudor Copaci revine la Agenţia Proprietăţii Publice
Tudor Copaci revine la Agenţia Proprietăţii Publice, instituţie pe care a mai condus-o în perioada anilor 2009-2013. Acesta a fost prezentat colectivului de către ministrul economiei, Octavian Calmâc, care a menţionat că, în contextul implementării proiectelor de reformare şi modernizare a economiei naţionale, APP joacă un rol important în realizarea politicilor statului în domeniul administrării şi dezetatizării proprietăţii publice. „Tudor Copaci, care anterior a ocupat mai multe funcţii importante în stat, inclusiv şi cea de director al instituţiei, are o experienţă profesională vastă în domeniul dat şi sunt sigur că va aduce un nou suflu în activitatea Agenţiei”, a spus ministrul economiei.
2500 de locuri noi de muncă vor fi create în raionul Orhei
Peste 2500 de locuri de muncă vor fi create în raionul Orhei de către Sumitomo Electric Bordnetze SRL – companie-fiică a concernului internaţional Sumitomo Electric Bordnetze AG, care va deschide o fabrică de producere a cablajelor pentru industria auto. Fabrica va avea 27 de mii de metri pătraţi, iar prima hală de producţie va fi deschisă în luna noiembrie 2017. Într-o conferință de presă, directorul financiar al Sumitomo Electric Bordnetze SRL, Igor Corman, a menţionat că a fost selectat raionul Orhei pentru construcţia fabricii ţinând cont de poziţia geografică, căile de acces, infrastructura existentă şi potenţialul de forţă de muncă. Lucrările au fost începute la sfârşitul lunii august. „Conform planului nostru, anul viitor în luna august vom dispune în prima fază de o suprafaţă de peste cinci mii de metri pătraţi, iar în luna noiembrie a anul viitor va fi dată în exploatare întreaga fabrică, cu circa 27 de mii de metri pătraţi, ceea ce ne va oferi posibilitatea să angajăm în anii următori circa 2500 de persoane”, a menţionat Igor Corman. Potrivit lui, deja au fost selectaţi managerii pentru producţie, calitate, logistică, mentenanţă, IT şi a început selectarea şi instruirea pentru operatori.
O fabrică de producere a cablajelor pentru industria auto va fi construită în raionul Orhei
O fabrică de producere a cablajelor pentru industria auto va fi construită în raionul Orhei. Proiectul aparţine Sumitomo Electric Bordnetze AG (SEBN), care a creat în aceste scopuri compania-fiică Sumitomo Electric Bordnetze SRL. Proiectul este implementat în cadrul subzonei Zonei Economice Libere „Bălţi” care se află în raionul Orhei. Construirea fabricii va oferi oportunitatea de a munci pentru 2500 de oameni. Într-o conferință de presă, directorul de producere al Sumitomo Electric Bordnetze SRL, Jerzy Laluk, cetăţean polonez, a menţionat că a acceptat funcţia pentru că îi plac ţările din Europa de est. Referitor la proiect, Jerzy Laluk a menţionat că vor fi folosite cunoştinţele şi experienţa vastă ale uzinelor de producere SEBN din alte state. Directorul financiar al SE Bordnetze SRL, Igor Corman, a declarat că proiectul SEBN este unul dintre cele mai importante în proces de implementare la momentul actual în Republica Moldova şi va aduce beneficii importante atât pentru investitor, cât şi pentru regiunea centrală a ţării.
Căldura se scumpeşte
Tariful la energia termică livrată consumatorilor din Chişinău de către SA Termoelectrica se scumpeşte cu 81 de lei şi 22 de bani pentru o gigacalorie (Gcal) şi va constitui 1068 de lei şi 22 de bani. Decizia a fost luată, vineri, de Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
AmCham a lansat Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional la Chişinău
Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham) a lansat Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional la Chişinău. Curtea şi-a ales membrii Comitetului de conducere, din care fac parte cinci persoane care vor servi un mandat de doi ani. Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional din Chişinău este o instituţie permanentă de arbitraj, fără personalitate juridică, instituţionalizată ca organ permanent pe lângă Camera de Comerţ Americană din Moldova. Scopul Curţii de Arbitraj este creşterea gradului de utilizare a arbitrajului intern şi internaţional, precum şi a altor modalităţi alternative de soluţionare a litigiilor, inclusiv a medierii.
● SÂMBĂTĂ, 17 septembrie
Nereguli pe șantierul traseului Hâncești-Lăpușna
Compania azeră Evrascon, responsabilă de reparația traseului R33 Hâncești – Lăpușna, a fost penalizată cu o mie de euro pentru mai multe nereguli ce țin de managementul traficului și nereguli legate de suprafața de rulare, care nu asigură traficul rutier în condiții de siguranță. Viceministrul transporturilor, Vitalie Rapcea, a inspectat șantierul și a menționat necesitatea umezirii porțiunilor de drum pe care circulația are loc pe suprafețe pietruite pentru a asigura siguranța traficului rutier.