Regulamentul Comisiei privind crearea circumscripțiilor uninominale, supus dezbaterii publice

Ministerul Justiției a publicat pentru dezbateri publice proiectul Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Crearea Comisiei respective prin hotărâre de guvern este prevăzută de către noul sistem electoral adoptat recent de Parlament, transmite IPN

Potrivit documentului,  rolul și sarcina Comisiei este elaborarea, deciderea în privința constituirii a 51 de circumscripții uninominale în scopul petrecerii alegerilor parlamentare.

În particular, Comisia trebuie să organizeze, petreacă şi să decidă în privința constituirii circumscripțiilor în termen de cel puțin 13 luni până la data expirării mandatului Parlamentului, iar Componența Comisiei va fi aprobată de către Guvern cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului. Membri ai comisiei urmează să fie desemnaţi doi reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, un reprezentant al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, unul de la Preşedinţie, câte un reprezentant al fracţiunilor şi grupurilor parlamentare, partidelor politice extraparlamentare care la ultimele alegeri parlamentare au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate.

Din componenţa Comisiei vor mai face parte trei reprezentanţi ai mediului academic și pedagogic din domeniu dreptului, geografiei şi sociologiei, câte doi ai autorităţilor locale, câte un reprezentant al partidelor politice care au avut un candidat la ultimele alegeri prezidențiale şi a participat la al doilea tur de scrutin, al Adunării Populare a Găgăuziei, asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie 1% din numărul populației moldoveneşti, Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi ai societății civile, din grupul de lucru pentru justiție și drepturile omului a Consiliului Național pentru Participare.

În componența Comisiei vor putea fi incluşi, cu drept de vot consultativ, reprezentanți ai Biroului de Reintegrare, Ministerului de Externe, un membru al Comisiei de la Veneția desemnat de Republica Moldova etc. Preşedintele şi secretarul Comisiei sunt aleşi din rândul membrilor Comisiei cu majoritatea de voturi din numărul total al membrilor acesteia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.