Reforma sistemului de executare dă roade, UNEJ

Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti apreciază drept semnificative efectele reformei sistemului de executare realizată în anul 2010. Evaluarea se conţine într-un comunicat de presă al UNEJ, citată de IPN.

Astfel, dacă în anul 2009 statul cheltuia pentru întreţinerea sistemului de executare 42 milioane de lei, şi această sumă nu acoperea nici o jumătate din necesităţi, actualmente statul (iar într-un final contribuabilii, căci anume din mijloacele băneşti ale acestora se formează bugetul de stat) nu are nicio cheltuială aferentă întreţinerii activităţii executorilor judecătoreşti.

„Statul, dar şi cetățenii au doar de câştigat, or, în anul 2014 executorii judecătoreşti au restituit persoanelor fizice şi juridice peste 640 milioane de lei. Această realizare are un dublu efect. În primul rând, aceste mijloace băneşti au fost readuse în circuitul economic , astfel fiind ameliorată situaţia financiară a mai multor entităţi, redus numărul creditelor compromise şi încurajată efectuarea investițiilor, inclusiv de către potenţialii parteneri de peste hotare. Or, un sistem de executare eficient este un element indispensabil pentru asumarea riscurilor de către investitori”, se spune în comunicat.

În al doilea rând, recuperarea acestor sume, pe lângă efectul economic, comportă şi o importanţă socială de netăgăduit, căci au fost executate zeci de mii de hotărâri judecătoreşti, restabilite drepturile a mii de copii în folosul cărora se încasează pensii de întreţinere, a sute de salariaţi nedreptăţiţi şi a sute de părţi vătămate în urma unor infracţiuni. În acest mod executorii judecătorești îşi aduc contribuţia la afirmarea ideii de justiţie şi sporirea încrederii în ea.

Potrivit sursei citate, graţie activităţii executorilor judecătoreşti, statul a avut de câştigat şi prin recuperarea doar la bugetul de stat a sumei de circa 60 milioane lei, ceea ce constituie circa 0,2 % din veniturile totale la bugetul de stat pentru anul 2014, realizate prin efortul a 169 de executori judecătoreşti.

UNEJ precizează că reforma sistemului de executare a fost plasată de către Banca Mondială prin raportul anual Doing Business în topul celor 12 reforme mondiale ale anului 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.