Parlamentul a votat în prima şi a doua lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2016. Bugetul prevede venituri în sumă de 48,5 miliarde de lei şi cheltuieli de 52, 7 miliarde de lei, cu un deficit în sumă de 4,2 miliarde de lei. Proiectul a fost votat cu votul a 55 de deputaţi din cei 100 aleşi, transmite IPN.
Proiectul bugetului de stat pentru anului 2016 prevede că ponderea veniturilor în raport cu Produsul Intern Brut se estimează la nivel de 36,3%, în creştere cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu bugetul anului 2015. Creşterea veniturilor cu peste 11% se explică prin sporirea granturilor pentru suportul bugetar. Cea mai mare parte din venituri o deţin impozitele şi taxele – peste 60%. O altă parte le revin bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale, granturilor şi altor venituri.
Cheltuielile bugetului, la fel, sunt în creştere cu 17,1% comparativ cu anul 2015. În structura cheltuielilor, cea mai mare parte îi revin programelor finanţate de la bugetul de stat, care constituie 38,6%. Pentru protecţia socială sunt alocate 32,9% din buget, pentru învăţământ – 17,5%, iar pentru sănătate – 5,1%. Cheltuielile aferente serviciilor din domeniul economiei vor fi de 12,5%.
Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat că deficitul bugetar anul curent se estimează că va fi acoperit, în mare parte, din surse externe de finanţare, dar şi din surse interne provenite din privatizări. Totodată, ministrul a menţionat că anul 2016 a fost început cu datorii foarte mari faţă de diferite instituţii pentru anul 2015. Datoriile se sumează la 743, 5 milioane de lei.
O parte dintre deputaţi au menţionat că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, 30% din deficitul bugetar se preconizează să fie acoperit din resursele externe de finanţare. Potrivit lor, aceasta este o cotă foarte mare şi nu există certitudinea că Republica Moldova va primi finanţare externă pentru acoperirea deficitului. Deputatul PSRM, Victor Sorocean, a menţionat că este un risc foarte mare faptul că circa o treime din buget se bazează pe granturile şi finanţările externe.
Deputata PCRM, Oxana Domenti, a menţionat că a sperat că proiectul bugetului de stat pentru 2016 va prevedea atingerea unor priorităţi ale programului Guvernului, însă acest lucru nu se întâmplă. Deputata s-a referit la sporirea calităţii vieţii cetăţeneşti, crearea locurilor de muncă, stimularea natalităţi, abordarea problemelor demografice, dezvoltarea capitalului uman etc. „Aceste priorităţi sunt departe de a fi asigurate de acest buget. La capitolul calitatea vieţii avem, practic, regres pe toate poziţiile. Salariul minim în sectorul bugetar rămâne la nivelul de o mie de lei deja de mai mulţi ani la rând”, a afirmat deputata.
Deputatul neafiliat, Valeriu Ghileţchi, a menţionat că proiectul bugetului ar trebui să elimine decalajul mare dintre salariului din sectorul public şi cel real. „Avem o situaţie mai neobişnuită, pentru sectorul real salariul minim este de 2010, iar pentru cel public este de o mie de lei. Nu putem să cerem de la alţii salarii mai mari, dacă noi nu facem acest lucru”, a declarat Valeriu Ghileţchi.
Totodată, deputatul liberal, Lilian Carp, susţine că în buget trebuiau să fie prevăzute mijloace pentru evaluarea calităţii studiului în învăţământul superior. „Numai aşa putem să întărim capacitatea de dezvoltare a economiei pe viitor. Eu cred că Ministrul Educaţiei trebuie să aibă o sumă bugetată pentru elaborarea unor programe care să evalueze propriu-zis calitatea în învăţământ şi anume în domeniul masteratului”, a declarat Lilian Carp.
Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, a menţionat că actualul proiect de buget este foarte optimist. Parlamentarul a propus majorarea ajutorului acordat unor categorii de populaţie în baza programului de susţinere suplimentară. Potrivit lui, acest ajutor constituie până la 1500 de lei, iar datele statistice arată că minimumul de existenţă este de 1724 de lei. „Întrebarea mea ar fi dacă nu ar fi mai logic, ţinând cont de inflaţie, de pauperizarea populaţiei, să extindem acest cuantum până la minimumul de existenţă, până la 1724 de lei? Eu nu cred că ar fi cheltuieli suplimentare, cel puţin am putea veni cu un sprijin pentru populaţia cea mai săracă”, a declarat Iurie Leancă.
Proiectul urmează să fie votat în Parlament şi în lectura a treia cu amendamentele înaintate de deputaţi.