La 5 ani de la dezordinile în masă şi devastarea sediilor publice din centrul Chişinăului, încă se verifică mai multe versiuni. Prezentând un raport în Parlament cu privire la activităţile Procuraturii în anchetarea circumstanţelor care au dus la evenimentele violente din aprilie 2009, procurorul general, Corneliu Gurin, a spus că se audiază peste 1500 de persoane, inclusiv din conducerea statului, transmite IPN.
Pe faptul devastării clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei şi pentru huliganism au fost pornite 102 cauze penale, 31 de cauze au fost expediate în judecată, în privinţa a 43 de persoane. Pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe, în privinţa a 27 de persoane. Totodată, au fost pornite 71 de cauze penale pentru tortură, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ca rezultat, 29 de poliţişti au fost condamnaţi.
Procurorul s-a referit şi la dosarul pornit pe numele lui Ion Perju, învinuit de procurori de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc. Prin sentinţa Judecătoriei Buiucani, acesta a fost achitat. Achitaţi au fost şi fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, şi fostul comisar al Chişinăului, Vladimir Botnari, învinuiţi de neglijenţă în serviciu. În toate cele 3 cazuri procurorii au făcut recurs în instanţa superioară. Pe rol în instanţa primară se mai află dosarul lui Iacob Gumeniţă, ex-vicecomisar al Chişinăului, învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu.
Corneliu Gurin a mai spus că Procuratura a solicitat ridicarea imunităţii parlamentare a fostului preşedinte Vladimir Voronin, pentru intentarea unui dosar, însă Comisia juridică a refuzat să dea curs solicitării.
Întrebat despre originalul Declaraţiei de Independenţă, procurorul a spus că a ars în safeul în care se păstra. Safeul nu avea sistem anti-incendiar şi, din cauza temperaturilor ridicate, s-a topit.
Ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2009 va fi o lecţie pentru toţi, a subliniat Corneliu Gurin. Potrivit procurorului, ancheta se desfăşoară cu greu, deoarece multe probe au fost distruse.