Procesul lui Filat arată că puţine lucruri s-au schimbat în aplicarea legii, Vladislav Gribincea

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocatul Vladislav Gribincea, afirmă că procesul ex-premierului Vlad Filat este unul simbolic. Potrivit lui, sunt cinci ani de la anunţarea reformei în justiţie, iar în situaţiile de criză se poate verifica dacă reformele au dat roade. În opinia sa, anume acest caz a arătat că foarte puţine lucruri s-au schimbat la capitolul aplicării legii.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, avocatul a declarat că în asemenea circumstanţe cea mai bună soluţie era ca judecătorii să organizeze un proces public, ca toţi să înţeleagă că justiţia s-a făcut în fapte, nu doar pe hârtie. „Îmi este foarte greu să înţeleg, chiar nu pot să înţeleg de ce acest proces trebuia să fie cu uşile închise, având în vedere că este primul de acest gen. Este vorba de sustragere considerabilă de fonduri publice, este vorba de o persoană care a deţinut o funcţie deosebit de importantă din acest stat şi este vorba de, aş spune, un dosar în care s-au făcut extrem de multe speculaţii şi justiţie televizată”, a notat preşedintele CRJM.

Întrebat ce poate urma procedural după pronunţarea sentinţei de prima  instanţă, Vladislav Gribincea a spus că avocatul lui Vlad Filat sau fostul premier personal poate depune apel şi această cauză va trebui să fie reexaminată integral de către Curtea de Apel Chişinău. „Ulterior, dacă nu va fi cineva de acord cu soluţia Curţii de Apel, va fi posibil de depus recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Acesta va fi un proces de un an, un an şi jumătate practic”, a spus avocatul.

Preşedintele CRJM a menţionat că modul în care va fi examinată cauza mai departe,  transparent sau cu uşile închise, e o chestie pe care trebuie să o decidă judecătorii Curţii de Apel. „Dar, iarăşi, spun că nu cred că este o idee foarte bună de a petrece astfel de procese cu uşile închise. Asta doar alimentează speculaţia că justiţie nu se face şi este vorba de o execuţie”, a declarat avocatul.

Vladislav Gribincea s-a referit şi la eventualitatea unui câştig de cauză la CEDO. Potrivit lui, dacă se va constata doar că procesul a fost netransparent, dar per ansamblu soluţia este corectă, atunci Curtea Europeană doar va acorda o compensaţie morală şi atât. Aceasta nu va fi temei pentru redeschiderea procedurilor, fiindcă dacă soluţia pe fond este corectă, pentru acest viciu de procedură nu se invalidează sentinţa de condamnare. „Dar ar putea să fie şi altceva, ar putea ca Curtea Europeană să constate abateri mult mai grave, inclusiv pe fond, atunci consecinţele unei decizii a Curţii Europene ar putea fi de altă natură. În orice caz, nu cred că o hotărâre a CEDO ar putea să vină mai degrabă decât în viitorii doi - trei ani”, a mai spus avocatul.

Cât ţine despre retragerea Ordinului Republicii care, după cum a speculat o parte a mediului jurnalistic i-ar fi oferit lui Vlad Filat posibilitatea să fie amnistiat cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei, Vladislav Gribincea a spus că este un lucru obişnuit în astfel de cazuri de a retrage ordinile, dar nu este obligatoriu. Judecătorii, la discreţie, pot să retragă sau nu distincţiile.

Ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă la 9 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată luni, 27 iunie, la peste 8 luni de când politicianul se află în arest. Politicianul a fost reţinut după un autodenunţ al primarului de Orhei, Ilan Şor, în care a comunicat că i-a oferit ex-premierului mită în mărime de 250 de milioane de dolari pentru anumite servicii. Fostul premier pledează nevinovat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.