Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și-a deschis astăzi larg ușile pentru vizitatori. Astfel, peste 200 de tineri, dar și părinții acestora, au avut ocazia să cunoască îndeaproape condițiile de studii, dar și să afle informații despre oferta educațională 2016.
În acest an, oaspeții s-au bucurat de un program mai divers. Astfel, pe lângă tradiționala întrunire cu administrația Universității și reprezentanții Comisiei de admitere, potențialii studenți au văzut aulele și sălile de studii, au participat la lecții de simulare, care reprezintă cele mai moderne metode de studiu în domeniul medical, desfășurate la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) – cel mai performant din regiune. Tinerii interesați de stomatologie au vizitat Centrul Stomatologic Universitar, unde le-au fost prezentate echipamente de ultimă generație și tehnici avansate de formare a specialiștilor pe mulaje și simulatoare.
Vizitatorii au fost întâmpinați de studenții USMF „Nicolae Testemițanu”, care le-au oferit câte un pliant, un semn de carte și ediția specială a ziarului „Medicus” – Admitere 2016. Astfel, absolvenții de licee și colegii au avut ocazia să cunoască mai multe despre viața de student direct de la mediciniști. După un șir de discuții informale a fost desfășurată și întrunirea oficială cu potențialii candidați la studii. Aici, pe lângă actele pe care trebuie să le conțină dosarul, tinerii au fost informați despre cele patru specialități la care pot aplica: Medicină generală, Sănătate publică, Stomatologie, Farmacie, precum și despre condițiile de înmatriculare, locurile bugetare și taxele de studii.
Un alt punct de atracție a fost și Muzeul de anatomie a omului, unic în Europa, unde sunt expuse cca 3000 de articole pe o suprafaţă totală de 400 m2. Exponatele, care prezintă organe interne, sisteme osoase și diverse malformații ale corpului uman – au reușit să-i impresioneze pe tineri.
Igor Novoloacă a venit la Ziua Ușilor Deschise de la Glodeni și ne-a mărturisit că a rămas impresionat, în special de intervențiile laparoscopice de la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală. „Foarte frumos. Mi-a plăcut cel mai mult la CUSIM. Până acuma aveam parcă niște dubii, dar în momentul în care am intrat în Blocul central – am zis că vin la Medicină! Simt că e ceva ce îmi aparține – e o chemare a sufletului”, a mai adăugat tânărul.
Fiind în anul III la Colegiul de Medicină din Chișinău, Carina Chifeac vrea să aplice la Stomatologie. Chiar dacă a recunoscut că este influențată mai mult de părinți, tânăra a afirmat că vrea să devină medic ca să ajute și să trateze oamenii.
Ciorba Elena și-a însoțit fiica la Ziua Ușilor Deschise pentru a o susține în visul ei de a deveni medic estetician. Universitatea i-a lăsat o impresie bună: „La prima vedere mi s-a părut interesant, captivant, dar urmează să decidem”.
În partea a doua a zilei, vizitatorii, care s-au încărcat cu mai multă răbdare, nu au ratat nicio excursie din program. Aceștia, însoțiți și ghidați de mediciniști, au mers și în campusul universitar din regiunea Mălina Mică, unde au vizitat Biblioteca Ştiinţifică Medicală – cea mai modernă bibliotecă universitară din țară, Facultatea de Farmacie și Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”, unde se prepară și se comercializează produse medicamentoase.
Oaspeții au ascultat și o lecție de istorie a medicinei, care s-a desfășurat pe Aleea savanților și medicilor iluștri, unde se regăsesc cele 34 de busturi ale unor profesori și doctori renumiți, personalități marcante în domeniu, care au pus temelia învățământului superior medical în țara noastră și au dezvoltat sistemul național de sănătate.
Reprezentanții Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină au organizat pentru oaspeți excursii în Complexul Sportiv Universitar și în mai multe cămine studențești, unde tinerii au văzut condițiile de trai ale mediciniștilor și au aflat mai multe informații despre activitatea extracurriculară, oportunitățile de afirmare și de dezvoltare personală și profesională a acestora.
De Ziua Ușilor Deschise a fost organizată și o expoziție de publicații editate sub egida USMF „Nicolae Testemițanu”, iar într-o sală de conferințe, pe parcursul întregii zile, a rulat filmul „Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova la 70 de ani”. Tot astăzi, instituția a lansat halatul alb și costumul chirurgical marca USMF „Nicolae Testemițanu” pentru fete și băieți, precum și alte produse personalizate, care vor fi comercializate în USMF PromoShop.