logo

Ziua tăcerii înainte de alegeri. Care sunt interdicțiile și sancțiunile


https://www.ipn.md/ro/ziua-tacerii-inainte-de-alegeri-care-sunt-interdictiile-si-8013_1108176.html

Oficial campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional s-a încheiat. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat restricțiile pentru zilele de 19 și 20 octombrie 2024, transmite IPN.

Conform Codului electoral, „agitația electorală este strict interzisă atât în ziua alegerilor, cât și în ziua precedentă”, adică astăzi și mâine. Candidații și participanții la referendum nu au voie să apară la emisiuni televizate sau radiofonice, iar administrațiile publice locale și difuzorii de publicitate trebuie să elimine materialele publicitare electorale. Excepție de la această regulă o constituie materialele deja plasate pe internet, a explicat președintele CEC, Angelica Caraman, în cadrul unui breafing.

Totodată, Comisia Electorală Centrală a atenționat și cu privire la sancționarea persoanelor fizice, nu doar a partidelor și candidaților care încalcă legea. Astfel, conform articolului 52 din Codul contravențional nr. 218/2008, continuarea agitației electorale în perioada de interdicție constituie contravenție administrativă. Persoanele fizice care încalcă aceste prevederi riscă amenzi între 40 și 60 de unități convenționale, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi între 100 și 150 de unități convenționale.

„Cetățenii și competitorii electorali sunt îndemnați să respecte legea pentru a asigura un proces electoral corect și transparent”, a conchis șefa CEC.

Totodată, în ziua alegerilor, până la ora 21:00 este interzisă desfășurarea sondajelor: „se interzice de a publica rezultatele oricăror sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor; după ora 21:00 pot fi făcute publice doar rezultatele sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor care au fost prezentate publicului până în ziua alegerilor.