Ziua pedagogilor este consemnată de mulţi dintre ei măturând străzi sau îngrijind bătrâni în ţările Europei
https://www.ipn.md/ro/ziua-pedagogilor-este-consemnata-de-multi-dintre-ei-maturand-strazi-sau-ingrijin-7967_961593.html
Ziua profesională a lucrătorilor din învăţământ, marcată joi, 5 octombrie, este consemnată şi de măturători de stradă, menajere, salahori, transportatori de deşeuri etc. din ţări europene, persoane în care pot fi recunoscuţi cu uşurinţă pedagogii moldoveni.
Tudor Mihalachi, fost profesor al unei şcoli din capitală, aflat de 5 ani în or. Torino di Monte, Italia, a declarat pentru Info-Prim Neo, că sute de profesori din R. Moldova au ajuns să-şi consemneze sărbătoarea profesională departe de baştină, de familie şi elevi, şi cu o mare durere în suflet pentru viitorul Moldovei. Fostul profesor susţine că aceştia „au fost goniţi de acasă de imposibilitatea de a supravieţui cu un salariu mizer, mult mai mic decât îl primesc pentru un lucru necalificat în Italia”.
Tudor Mihalachi susţine că, din depărtarea în care se află, împreună cu soţia şi sora sa, atestă o mizerie totală nu numai în învăţământul din R. Moldova, dar şi în toată ţara, conducerea căreia nu ştie să investească în învăţământ şi în educaţia tinerei generaţii. Actuala guvernare este interesată să menţină populaţia într-o condiţie neinstruită, prostită de dogme, ignorând în totalitate procesul de educaţie. În prezent, în şcolile din R. Moldova au rămas să înveţe copiii doar bătrânii şi cei care nu pot pleca peste hotare, susţine Mihalachi.
Fostul profesor susţine că R. Moldova poate avea viitor doar în Uniunea Europeană, unde mulţi moldoveni au plecat fără să mai aştepte realizarea pretinselor declaraţii pro-europene ale guvernării comuniste. În acest context, susţine Tudor Mihalachi, cei plecaţi peste hotare sunt revoltaţi de aroganţa preşedintelui Vladimir Voronin în raport cu ideea unei eventuale aderări la UE în comun cu România. „Voronin nu este persoana care are dreptul să decidă soarta poporului, el fiind azi la guvernare, iar mâine - nu, de aceea noi trebuie să fim cei care să ne luăm soarta în mâini”, a mai spus profesorul.
Tudor Mihalachi este unul din mulţii moldoveni care, după ce a plecat peste hotare, şi-a luat şi familia – în cazul său, soţia şi sora. Numărul familiilor moldoveneşti care se reunesc pe pământ străin creşte tot mai mult, fapt ce, în opinia sa, privează R. Moldova nu doar de braţe de muncă de înaltă calificare, dar şi de viitor.
Referindu-se la posibilitatea revenirii în R. Moldova, sursa citată a declarat că majoritatea dintre cei stabiliţi peste hotare ar reveni acasă imediat ce aici lucrurile s-ar schimba spre bine, dacă specialiştii calificaţi ar fi remuneraţi după prestaţie, iar salariul le-ar permite să-şi întreţină familia. „Să nu credeţi că printre străini o ducem foarte bine, - ne simţim oameni de categoria II, ascundem departe diplomele de studii superioare şi licenţele şi măturăm străzi, cărăm saci cu gunoi, facem orice fel de muncă, dar ştim, cel puţin, că ne putem face un cuib al nostru, avem ce pune pe masă copiilor, le putem asigura un viitor”, a mai declarat pentru Info-Prim Neo fostul profesor şcolar, Tudor Mihalachi.
Surse din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului a comunicat pentru Info-Prim Neo că, pe parcursul anului 2005, au plecat din învăţământ în jur de 1700 de persoane.