logo

Ziua Națională a Vinului este sărbătorită în Piața Marii Adunări Naționale


https://www.ipn.md/ro/ziua-nationala-a-vinului-este-sarbatorita-in-piata-marii-7967_1099950.html

Ziua Națională a Vinului, ediția a 22-a, este sărbătorită în Piața Marii Adunări Naționale. Este un moment de cotitură și vine să facă o retrospectivă a realizărilor din ultimii ani. Este un apel de solidaritate pentru industrie și pentru toți oamenii care s-au implicat de-a lungul vremii și au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri, a menționat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Elizaveta Breahnă, la inaugurarea evenimentului, transmite IPN.

Industria vitivinicolă este nu doar o afacere cu un impact economic semnificativ, ci este sufletul Republicii Moldova, expresia culturii și identității naționale. Elizaveta Breahnă a comunicat că sectorul vitivinicol asigură 16% din valoarea creată în industria agroalimentară, exporturile reprezintă 8% din balanța comercială externă și generează circa 3% din produsul intern brut. „Republica Moldova este a 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume. Cea mai mare parte a vinurilor produse este destinată piețelor externe și ajunge în peste 75 de țări ale lumii. Acesta este primul motiv pentru care turiștii vizitează țara, numărul cărora este în creștere din an în an”, a spus Elizaveta Breahnă.

Prezentă la inaugurarea evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că sloganul ediției curente: „Vinul nostru cucerește lumea” reflectă una dintre cele mai bune vești pe care le-a adus anul 2023 pentru vinificatorii din Moldova. Vinurile, spumantele, divinurile moldovenești sunt tot mai căutate pe întreg mapamondul, încântându-i pe cei care le descoperă gustul și rafinamentul desăvârșit. „Astăzi exportăm de cinci ori mai mult vin în Uniunea Europeană decât în anul 2012, iar strădania vinificatorilor noștri de a răspunde exigenților unui sector tot mai dinamic a atras atenția consumatorilor și somelierilor din întreaga lume”, a declarat șefa statului.

Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, a comunicat că drept dovadă a faptului că viticultorii și vinificatorii din Republica Moldova sunt de excepție, a fost luată decizia ca „în 2025 în Republica Moldova să aibă loc cel mai mare congres al tuturor vinificatorilor și viticultorilor, lucru care confirmă încă o dată că Republica Moldova este un producător de talie mondială și este o oportunitate extraordinară de a ne demonstra calitățile noastre la toată lumea în materie de producere și de prelucrare a vinului”.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că Ziua Națională a Vinului este cea mai emblematică sărbătoare a Moldovei, recunoscută în țară și peste hotarele acesteia. Diplomatul a adăugat că UE a sprijinit Republica Moldova pentru ca produsele vinicole să se bucure de o liberalizare totală pe piață UE, acest lucru s-a întâmplat datorită curajului, ambiției vinificatorilor și a calității bune a vinurilor moldovenești.

Pe 7 și 8 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale adună peste 90 de vinificatori reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”.