logo

Ziua Limbii Române a fost marcată printr-o Mare Dictare Națională


https://www.ipn.md/ro/ziua-limbii-romane-a-fost-marcata-printr-o-mare-7967_1099147.html

Persoanele dornice de a-și testa cunoștințele la limba română au participat la Marea Dictare Națională, organizată cu ocazia Zilei Limbii Române. Într-un cuvânt de felicitare, președintele Moldovei, Maia Sandu, a menționat că, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, există oportunitatea de a sărbători limba în cel mai frumos mod, transmite IPN.

Șefa statului a spus că limba română este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, acolo unde are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește limba maternă. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. „Am încredere în generațiile care cresc acum. Voi veți transforma Moldova într-un stat european cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră”, a spus președintele Republicii Moldova.

„Dacă misiunea istorică a înaintașilor noștri a fost să obțină suveranitatea și independența țării, proiectul generației noastre pentru dezvoltarea Republicii Moldova este integrarea europeană, accederea în rândul țărilor civilizate, acolo unde limba română ne așteaptă deja la locul său de cinste, alături de celelalte limbi europene”, a spus ministrul educației și cercetării, Dan Perciun.

Textul propus participanților la dictare a fost eseul câștigător în cadrul concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. Marilena Ciobanu, studenta anului I la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu, a spus că textul dictării este unul patriotic și scris din suflet. „Sunt o susținătoare a limbii române și a aderării la Uniunea Europeană, astfel am dorit prin prezența mea aici să-mi arăt suportul față de acest parcurs al Moldovei spre europenizare”, a spus Marilena Ciobanu.

O altă participantă Alexandrina Cărpineanu, studentă la Universitatea de Stat din Moldova, a spus că pentru prima dată a participat la asemenea eveniment. „Eu nu am mai scris o dictare de ani buni și am resimțit momentele în care am stat în băncile școlii și m-am gândit unde pot să pun virgulă, care este sensul implicit al cuvintelor, ce a vrut să spună autorul. Sunt gânduri pe care nu le-am avut demult. Am retrăit sentimentul care îl avea autoarea acestui text”, a comunicat studenta.

Printre participanții la eveniment au fost și cei care demult au absolvit universitatea și au venit să-și împrospăteze amintirile. Pensionara Tatiana Lupei a spus că textul lucrării a fost unul reușit și deloc complicat, însă din cauza vitezei cu care s-a dictat, ea nu a reușit să scrie totul până la capăt.

Câștigătorii Marii Dictări Naționale vor fi anunțați până pe data de 10 septembrie curent, urmând să fie selectați de o comisie de specialitate, constituită de Ministerul Educației și Cercetării.