logo

Ziua Internațională a Pacificatorilor ONU, marcată la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/ziua-internationala-a-pacificatorilor-onu-marcata-la-chisinau-7967_1042001.html

Peste o sută de mii de pacificatori ai Organizației Națiunilor Unite se află în prezent în cele 16 misiuni din cele mai periculoase locuri din lume. Marți, 29 mai, la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, a fost desfășurată o ceremonie dedicată Zilei Internaționale a Pacificatorilor ONU, în cadrul căreia au fost conferite diplome ale Guvernului pentru profesionalism, atitudine conștiincioasă față de exercitarea atribuțiilor funcționale, dăruire și curaj, transmite IPN.

Ministrul apărării, Eugeniu Sturza, a declarat că astăzi este adus un omagiu celor care acționează în sprijinul păcii sub drapelul ONU. Printre pacificatori sunt și nouă militari ai Armatei Naționale, care se află în misiuni în Sudanul de Sud, în Republica Centrafricană, în Kosovo, SUA, în Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii. Ministrul a spus că are același sentiment de respect și pentru ceilalți 110 pacificatori ai Armatei Naționale, care, începând cu anul 2003 și până acum, au purtat cu demnitate bereta albastră, protejându-i pe cei mai vulnerabili: copiii și femeile în țările afectate de război. „De asemenea, îi comemorăm astăzi pe cei peste 3 500 de pacificatori care și-au pierdut viața în misiuni. Avem obligația să le cinstim memoria și să le continuăm munca, aducând stabilitate în țările devastate de război”, a notat Eugeniu Sturza.

Coordonatoarea rezidentă a ONU în Moldova, Dafina Gercheva, a declarat că 29 mai este o zi specială și în acest an este marcată cea de-a 70 aniversare de la autorizarea primei operațiuni de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite. Oficiala și-a exprimat recunoștința pentru circa un milion de bărbați și femei care au făcut serviciul sub drapelul ONU din 1948 încoace. „Astăzi peste o sută de mii de persoane din peste 125 de țări își fac serviciul în cadrul misiunilor de menținere a păcii în întreaga lume. Acesta este un exemplu de cooperare multilaterală și de solidaritate la nivel mondial la cel mai înalt nivel. Moldova are rolul său important de țară care contribuie cu trupe de când s-a alăturat ONU, în 1992”, a mai spus Dafina Gercheva. Oficiala a mai spus că operațiunile de menținere a păcii reduc semnificativ riscul de conflicte, iar includerea femeilor în misiuni sporește șansele unei păci durabile, reducând în același timp incidența abuzurilor și exploatării sexuale.

ONU a fost fondată în 1945, iar misiunea este de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.