logo

Ziua Independenţei, declaraţii de-a lungul anilor


https://www.ipn.md/ro/ziua-independentei-declaratii-de-a-lungul-anilor-7967_1014894.html

IPN propune o retrospectivă a declaraţiilor făcute de către oficiali cu prilejul Zilei Independenţei, pe parcursul anilor de activitate a agenţiei de presă (octombrie 1998 – prezent).

---

  • 2013
     

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: „Este, probabil, cel mai frumos sentiment pe care îl poate avea un om atunci când se simte independent şi la luarea deciziilor, şi la comportament în societate. Noi când vorbim despre independenţă într-o societate democratică, vorbim despre dreptul omului de a se comporta liber în limitele legii”.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman: „Ziua Independenţei este o zi care trebuie să ne amintească tuturor că trăim toţi într-o ţară, avem toţi o Patrie şi avem toţi un interes să construim împreună un viitor mai bun. „Cred că această cale pe care am ales-o, calea de dezvoltare a Moldovei, este una corectă. Sunt sigur că la alte aniversări de acest gen, vom avea o dispoziţie mai bună şi vom putea cu toţii constata că avem o viaţă mai bună”.

Prim-ministrul Iurie Leancă: „Traiectoria Republicii Moldova de la actul istoric de declarare a independenţei a cunoscut atât turnuri pozitive, cum ar fi promovarea unor legi şi reforme, menite să creeze instituţii viabile ale statului, cât şi turnuri negative. Odată cu revenirea la putere a Partidului Comuniştilor în 2001, statul a fost subjugat voinţei unei singure persoane - liderul de partid, iar instituţiile au intrat în paralizie. La 22 de ani de independenţă, Moldova este la un pas de parafare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede şi crearea unei zone de liber schimb, adică ne vom asocia politic şi integra economic într-o piaţă cu peste 500 de milioane de oameni. Vom mai avea însă foarte multe de făcut pentru ca să şi ne integrăm politic în acest bloc”.
 

  • 2012

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu: „La cea de-a 21-a aniversare putem să constatăm că în cadrul societăţii s-a format o conştiinţă naţională şi o conştiinţă statală, care ne asigură de existenţa în veşnicie a ţării noastre”.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: „Sunt 21 de ani de când, prin voinţa poporului ţării noastre, ne-am desprins dintr-un imperiu şi ne-am declarat independenţi, act consfinţit de Marea Adunare Naţională şi de Parlamentul republicii. În calitate de preşedinte, voi folosi toate prerogativele ce-mi sunt atribuite de lege pentru a determina instituţiile statului să ducă la capăt reformele economice şi instituţionale pe care le-am început, care vor genera bunăstare şi stabilitate”.

Prim-ministrul Vlad Filat: „Putem spune cu certitudine că Republica Moldova îşi ocupă locul său binemeritat în rândul statelor democratice ale lumii. Totodată, trebuie să recunoaştem că mai avem încă mult de muncit pentru a atinge toate obiectivele pe care ni le-am propus. Republica Moldova a ales calea Europei şi acest obiectiv este susţinut deopotrivă de cetăţeni, dar şi de partenerii externi ai ţării noastre”.

 

  • 2011

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu: „Independenţa Republicii Moldova a oferit prilejul de a ne dedice propriul destin, de a stabili vectorul dezvoltării aceste ţări în condiţii de libertate şi democraţie. Ziua Independenţei este cel mai potrivit prilej pentru a reitera valorile care ne unesc pe noi, moldovenii, ca cetăţeni ai acestei ţări: dragostea pentru ţară, pentru tradiţiile noastre şi respectul pentru identitatea noastră, libertatea şi demnitatea cetăţeanului, încrederea în victoria democraţiei, voinţa de a merge pe calea progresului spre viitorul frumos pe care cu certitudine îl merităm. Credem în aceste valori, dar şi conştientizăm pe deplin că numi respectându-le vom deveni mai prosperi”.

Prim-ministrul Vlad Filat: „Acum 20 de ani, pe ruinele unui vast imperiu a apărut un stat nou − Republica Moldova, cel care pe drept ne aparţine, în care trăim acum liberi, ne educăm copiii şi dăm lumii semnalul clar că ne-am înscris într-un sistem civilizat, bazat pe democraţie şi ordine mondială. 20 de ani pentru viaţa unui om este o cifră semnificativă. Pentru istoria unui stat însă este o perioadă scurtă, este doar un început. Pentru noi aceste două decenii de independenţă reprezintă o etapă importantă în constituirea, consolidarea şi afirmarea Republicii Moldova în lume”.

 

  • 2010

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur: „La 19 ani de la Independenţă Republica Moldova este pentru mine Patria mea dragă cu oameni frumoşi şi harnici apreciaţi de o lume întreagă, cu tineri bine educaţi care vorbesc o română perfectă, manifestă interes faţă de realizările performante ale progresului tehnico- ştiinţific pentru valorificarea lor ulterioară în ţara noastră. Aceasta mă face să cred că Republica Moldova are viitor”.

Prim-ministrul Vlad Filat: „La 19 ani de la semnarea Declaraţiei de Independenţă, Republica Moldova s-a afirmat ca stat independent şi suveran, stat care are capacitatea să reziste provocărilor economice, care şi-a stabilit priorităţile şi perspectiva de dezvoltare, care este una, categoric, europeană”.

Vicepreşedintele primului Parlament, Ion Hadârcă: „Cele mai mari realizări pentru independenţa Republicii Moldova pe parcursul anului 2010, a fost rectificarea cursului ţării pentru că guvernarea comunistă a deturnat cursul declarat în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, de integrare europeană şi de revenire la valorile culturii europene şi de condamnare a trecutului, de redare a demnităţii naţionale. Astfel, eu cred că guvernarea actuală a făcut suficiente pentru a reveni la aceste valori şi a corecta acest curs de integrare europeană”.

 

  • 2009

Al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi: „Prin obţinerea independenţei, am reuşit să ne unim într-un gând – de a pune bazele unui stat bazat pe democraţie. De atunci mai trecem prin mari încercări, dar trebuie să fim împreună şi vom reuşi, să ne gândim la ziua de azi şi la ziua de mâine pentru a trăi mai bine”.

Vicepreşedintele primului Parlament, Ion Hadârcă: „Cu mare greu am ajuns atunci la această victorie, obţinerea Independenţei Republicii Moldova. Dacă nu întotdeauna s-a făcut auzit pe acest plai ciripitul limbii române, asta nu înseamnă că noi nu ne-am deşteptat, am avut nişte piedici, vom lupta până o vom face auzită. Ne-am declarat atunci suveranitatea şi independenţa, ne-am ales drepturile, am ridicat fruntea sus. Trebuie să ne găsim propria identitate şi ne vom elibera de aceste piedici”.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu: „27 august este o zi care aminteşte de muncă şi lupte adevărate între comunism şi democraţie, o zi care a fost aşteptată de către cetăţeni zeci de ani, o zi care a dat posibilitatea ca statul Republica Moldova să fie un stat liber şi democrat”.

Preşedintele PDM, Marian Lupu: „18 ani de Independenţă este un început de cale, este un monument important pentru ţara noastră, deoarece şi-a redobândit independenţa şi suveranitatea pornind astfel spre calea edificării sale, spre dezvoltarea statalităţii. Statul R. Moldova trebuie să meargă pe o cale democratică, să fie instituit un autentic stat democrat, un stat bazat pe valori europene, pe supremaţia legii, pe o economie de piaţă funcţională.”

Preşedintele PLDM, Vladimir Filat: „Îmi pare rău că mulţi din cei care au fost la acel moment crucial pentru ţara noastră nu mai sunt printre noi. De azi înainte vă asigurăm că ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani în urmă nu va rămâne fără continuitate. 18 ani de zile este când un copil atinge majoratul. Până în ziua de azi constatăm că am crescut greşind în multe cazuri, fiind naivi în şi mai multe, lăsând pe foarte mulţi să ne decidă soarta. Suntem deja maturi şi avem capacitatea să ne decidem singuri destinul”.

Preşedinte AMN, Serafim Urecheanu: „Ziua Independenţei este una principală în viaţa oricărui stat”. „Republica Moldova este un produs al istoriei, consfinţit de voinţa poporului, istoria este principalul autor al Independenţei noastre”.

 

  • 2008

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi: „Republica Moldova este pentru mine o ţară europeană a cărei faţă şi al cărei rol în structurile europene urmează să se contureze încă. Nu există dubii asupra acestei identităţi europene, însă în calitate de ţară în tranziţie, sunt mai multe capitole la care urmează să ne impunem pe mapamond – în plan cultural, social, economic. Nu există soluţii simple pentru accelerarea acestui proces însă consecvenţa în urmărirea vectorului european cu siguranţă va aduce rezultate”.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur: „Sarcina principală a declarării independenţei la 27 august 1991 a fost obţinerea independenţei, spre care s-a ajuns după mai multe etape - proclamarea limbii române ca limbă de stat, în 1989, alegerile democratice din 1990, declararea suveranităţii. Chişinăul s-a declarat împotriva referendumului anunţat de Mihail Gorbaciov, în care cetăţenii trebuiau să se pronunţe asupra păstrării Uniunii Sovietice. Am fost unica republică care a boicotat acest referendum”.

 

  • 2007

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Edificarea propriei statalităţi, propriei independenţe este inseparabilă de cea mai largă libertate, de posibilitatea de a auzi glasul fiecărui cetăţean, de priceperea de a fi receptiv şi atent faţă de drepturile celor care, dintr-un motiv sau altul, se află în minoritate. Şi vechiul conflict transnistrean, care continuă să aibă vârsta independenţei Republicii Moldova, autorităţile de la Chişinău îl soluţionează acum prin intermediul instrumentelor libertăţii, prin drepturi, prin oportunităţi, prin invitarea la un dialog interesat. Şansa de a deveni un stat competitiv poate fi valorificată din plin numai în cazul în care se va reuşi să devină cu adevărat interesant nu doar pentru cetăţenii săi, dar şi pentru celelalte ţări. În lumea de azi, cel puţin în această parte a Europei, edificarea independenţei este imposibilă fără participarea la proiectele integraţioniste globale. Cel mai important dintre acestea este integrarea europeană”.

 

  • 2006

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Avem cu toţii aceeaşi părere cu privire la aceea ce înseamnă o ţară de succes, cum e pe cale să devină Moldova – aceasta înseamnă o ţară europeană cu înalte standarde sociale, cu largi libertăţi, o ţară cu un dinamism economic înalt şi cu o creştere culturală continuă. Astăzi noi suntem în drept să visăm la o asemenea ţară. Avem această posibilitate, deoarece cele mai dificile, cele mai dramatice pagini din cronica edificării statului nostru au rămas deja, sper, în urmă. Moldova s-a afirmat pe deplin, nu pur şi simplu ca stat, ci ca societate, ca economie, ca ţară cu un profil propriu, inconfundabil… În Moldova nu există oameni de prisos, deoarece fiecare cetăţean este, înainte de toate, o persoană care a optat pentru independenţa ţării. Prin urmare, el este un om care participă în cel mai conştient mod la munca de edificare a Patriei noastre comune, muncă deosebit de complexă şi deosebit de creatoare. Şi dacă independenţa noastră formală ne-a picat ca din cer, atunci independenţa noastră reală este rodul propriei noastre munci, al unirii noastre, al coeziunii noastre în faţa celor mai diferite provocări, ameninţări şi încercări. Ea a devenit posibilă datorită faptului că, la toate etapele devenirii sale statale, poporul nostru a simţit întotdeauna că soarta ţării se află în propriile mâini”.

 

  • 2005

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Pentru toţi este deja absolut clar că statul moldovenesc s-a afirmat, că el a încetat să mai fie un oarecare teritoriu în litigiu, de care marile puteri nu făceau nimic altceva decât să se poticnească. Noi am dovedit că putem fi unanimi în înţelegerea viitorului şi a prezentului nostru… Pe 22 iulie, Parlamentul a adoptat o lege istorică (n. n. - cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului), ce a întrunit viziunile tuturor partidelor politice din Moldova privind viitoarea organizare a ţării. Noi am dat dovadă nu numai de deschidere şi de toleranţă, dar şi de dorinţa de a depăşi toate contradicţiile politice interne, pe care le-a generat conflictul transnistrean pe ambele maluri ale Nistrului”.

 

  • 2004

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Este important că în ultimii ani noi am rezistat ispitei de a intra până peste cap în datorii, noi nu mai alergăm prin lume cu mâna întinsă, cerşind credite. Noi am adoptat nişte reguli de conduită dure şi responsabile, astfel încât astăzi nimeni nu va putea învinui Moldova că este întreţinută de către cineva. Noi ne-am învăţat să plătim la timp pentru gazele livrate la cele mai înalte preţuri din cadrul CSI, noi am făcut să funcţioneze industria noastră şi am pus agricultura noastră pe picior industrial. Noi ne-am stabilit ca sarcini asigurarea securităţii energetice şi protejarea ţării noastre în faţa stihiei pieţei în această ramură strategică… Şi chiar dacă astăzi, după atâţia ani, noi nu suntem încă capabili ca, printr-o critică politică consecventă şi prin presiuni internaţionale deschise, să învingem această grupare transnaţională militarizată, chiar dacă nu suntem încă în stare să soluţionăm problema transnistreană, noi suntem în stare să punem, în sfârşit, în mod corect această problemă. Negocieri cu Tiraspolul nu vor mai avea loc. Vom continua să dialogăm numai cu cei cărora Tiraspolul li se supune în cel mai direct mod”.

 

  • 2003

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Calea spre Europa, calea spre o economie normală, spre un sistem politic transparent şi spre o politică socială responsabilă înaintează cerinţe destul de înalte faţă de noi toţi – şi faţă de putere, şi faţă de opoziţie, şi faţă de societatea civilă. Ea reclamă consolidarea forţelor, înfrânarea ambiţiilor şi a egoismului îngust de partid. În faţa sarcinilor care stau în faţa ţării, adevăraţii patrioţi ai acesteia trebuie să se simtă în primul rând adepţi ai partidului statalităţii moldoveneşti, şi abia după aceea comunişti, liberali sau social-democraţi… Anume acum, când entuziasmul tuturor ramurilor puterii este orientat spre integrarea europeană, vom aprecia în măsură deplină sinceritatea intenţiilor întregii noastre elite politice, disponibilitatea ei de a fi - nu în vorbe, ci în fapte - exponenta înţeleaptă şi competentă a intereselor sociale, de a susţine prin acţiuni concrete construcţia statului suveran şi independent”.

 

  • 2002

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Noi trebuie să demonstrăm atât cetăţenilor noştri, cât şi comunităţii internaţionale, că suntem capabili să avem o atitudine responsabilă faţă de statul nostru, să dezvoltăm şi să consolidăm statalitatea lui. Noi trebuie să ne demonstrăm nouă înşine că suntem capabili să recuperăm timpul pierdut şi să asigurăm dezvoltarea ţării pe o cale civilizată, şi anume atunci independenţa Moldovei va deveni pentru poporul nostru un simbol al victoriei comune asupra ruinei, asupra mizeriei şi înapoierii, iar ziua de 27 august va deveni cu adevărat o sărbătoare în ţara noastră”.

 

  • 2001

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin: „Primul deceniu de Independenţă Republica Moldova s-a afirmat ca stat, şi-a consolidat atributele puterii şi a fost recunoscută pe plan extern. Aceste succese, aparţin nu guvernanţilor, ci întregului popor, care a fost pus în aceşti zece ani la grea încercare. Republica Moldova are nevoie de consolidarea societăţii în numele bunăstării cetăţenilor săi. Avem o singură patrie şi nu trebuie să existe litigii pe teritoriul ei. Trebuie să fie create perspective egale pentru toate naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova, iar ţara trebuie să-şi recapete integritatea. Într-un mod sau altul, unificarea Moldovei va avea loc, alternativă nu există”.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur: „La cea de-a 10-a aniversare de la proclamarea independenţei se poate declara cu fermitate că Moldova s-a conturat ca stat, atât din punct de vedere al consolidării atributelor statalităţii, cât şi al afirmării sale pe arena internaţională. Principala realizare obţinută de Republica Moldova în cei 10 ani este gradul înalt de democratizare. Chiar şi faptul că Partidul Comuniştilor a revenit la putere pe calea unor alegeri libere şi democratice ne vorbeşte despre acest fapt”

 

  • 2000

Primarul general al Chişinăului, Serafim Urecheanu: „Proclamarea independenţei a fost aşteptată de sute de ani în istoria ţării şi a Chişinăului: „În pofida diverselor poziţii vizavi de decizia Legislativului de acum 9 ani, atât radicale, cât şi conservatoare, aceasta a fost unica şansă a declarării independenţei Moldovei fără vărsări de sânge”.

Ministrul Apărării, Boris Gămurari: „Suveranitatea şi independenţa unui stat trebuie apărată pentru ca acesta să aibă un viitor”.

 

  • 1999

Preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi: „Apelul pe care îl adresez în această zi întregii societăţi, tuturor forţelor politice este de a uni ţara în numele scopului comun de a făuri un stat modern şi puternic, care poarta răspundere deplină pentru soarta fiecărui om, care poate scoate republica din impasul economic, care poate asigura succesul real al noilor reforme. Independenţa nu este un cuvânt gol pe dinăuntru. Ea trebuie asigurată prin unitatea tuturor cetăţenilor ţării – moldoveni, ruşi, ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei... Naţionalităţile care locuiesc în republică trebuie să devină bogăţia şi mândria noastră”.


Alina Marin, IPN