logo

Ziua Agricultorului – prilej pentru totaluri, dar și pentru a trasa noi obiective


https://www.ipn.md/ro/ziua-agricultorului-prilej-pentru-totaluri-dar-si-pentru-a-trasa-7966_1045527.html

Pe parcursul anului curent în domeniul agriculturii au fost obținute rezultatele care confirmă că procesul de dezvoltare are loc. S-a înregistrat o creștere la mai multe culturi – porumb, fructe, sămânțoase, sâmburoase etc., volumul total al producției crescând cu aproximativ 25%, în comparație cu anul trecut. Totuși, în pofida recoltei bogate, pentru unii agricultori acest an nu a fost unul ușor, întrucât din cauza unui șir de factori, creșterea producției a devenit o povară mare pentru mulți fermieri. Declarația aparține ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediu, Nicolae Ciubuc, și a fost făcută în cadrul unei ceremonii festive organizate cu prilejul Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, transmite IPN.

„Această sărbătoare este un prilej inedit pentru a face totaluri, dar și pentru a trasa noi obiective în vederea sporirii eficienții producției agricole și bunăstării cetățenilor din mediul rural. Tradițional la sfârșit de noiembrie aducem un omagiu celor trudesc pentru ca la sfârșit de toamnă țara să aibă hambarele pline cu cele necesare pentru consumul intern, dar și pentru a acoperi o pondere semnificativă în exporturile Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

Potrivit ministrului, în zi de bilanț sunt marcate rezultatele pozitive ale anului agricol și în același timp sunt evidențiate problemele cu care s-au confruntat fermierii, dar și sectorul agricol pe parcursul acestui an. Însă, în pofida vulnerabilităților, agricultorii au găsit forțe și entuziasm ca să continue munca, iar Ministerul va depune tot efortul pentru a construi un complex agroindustrial puternic și durabil. „Nu a fost un an ușor. Am asistat la năruirea multor speranțe ale agricultorilor. Avem o recoltă bogată de mere, prune, struguri, însă totuși condițiile climaterice, imprevizibilitatea și prețurile reduse și capacitatea de absorbție a pieței au făcut ca această creștere a producției să devină o povară mare pentru mulți fermieri”, a mai spus Nicolae Ciubuc.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a accentuat că Guvernul a depus eforturi considerabile în ultimii trei ani pentru a redresa situația economică din țară și a veni cu investiții în sprijinul agricultorilor. Astfel, fondul de subvenționare în agricultură a crescut până la circa un miliard de lei, fiind stinse datoriile pe subvenții neachitate agricultorilor. Premierul a evidențiat și facilitățile oferite pentru tinerii și femeile care își lansează afaceri în agricultură. În anul curent, statul a alocat în acest scop 45 de milioane de lei.

Pavel Filip a menționat că Guvernul va susține în continuare măsurile pentru dezvoltarea sistemului agricol la un nivel performant și sporirea competitivității. „Vă încurajez să avansați cu încredere în zone și produse cu valoare adăugată înaltă, să investiți în echipamente moderne, să investiți în tehnologii moderne, astfel încât cu toții să fim absolut siguri că roada pe care am crescut-o va fi vândută și veți obține profituri în urma acestei activități”, a declarat premierul.