logo

Zinaida Greceanîi promite un oraş al copiilor. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/zinaida-greceanii-promite-un-oras-al-copiilor-alegeri-2015-7965_1021021.html

Candidatul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, promite că municipiul Chişinău va deveni un oraş al copiilor, unde urmează a fi deschise grădiniţe noi, inaugurate peste 400 de terenuri de joacă pentru copii, iar în fiecare sector urmează a fi creat câte un orăşel-parc al copiilor. Promisiunile au fost lansate miercuri, 24 iunie, la o conferinţă de presă susţinută în faţa unei foste grădiniţe din sectorul Buiucani al capitalei, transmite IPN.

Zinaida Greceanîi a menţionat că în ultimii 8 ani în Chişinău au fost înstrăinate abuziv 23 de grădiniţe şi peste 60 de terenuri aferente, cu efortul conducerii primăriei şi al instanţelor de judecată. Socialista susţine că în prezent peste 21 de mii de copii îşi aşteaptă rândul pentru a fi înmatriculaţi, dar în toţi aceşti ani nu a fost deschisă nicio grădiniţă nouă. Aceasta criticat şi procesul de optimizare a şcolilor, dar şi lipsa de cadre din aceste instituţii.
Candidatul a menţionat că PSRM îşi propune în următorii 4 ani să creeze un oraş al copiilor, în primul rând, prin stoparea înstrăinării instituţiilor de învăţământ şi a terenurilor aferente. De asemenea, pentru familiile care au doi copii de vârstă preşcolară şi mai mult, grădiniţa urmează să fie gratuită. Socialista promite că în suburbii şi în capitală urmează a fi construite grădiniţe noi, care vor acoperi necesarul ce se atestă în prezent. De exemplu, în cartierele unde se construiesc blocuri noi, urmează a fi proiectate concomitent şi grădiniţe. 

Zinaida Greceanîi a declarat că pentru a soluţiona problema locuinţelor sociale, urmează a fi încheiate acorduri cu agenţii economici. Astfel, municipalitatea va oferi terenuri pentru construcţia blocurilor în schimbul a 30% din locuinţe, pe care ulterior le va acorda tinerilor familii. De asemenea, candidatul a precizat că municipalitatea va oferi pentru fiecare copil născut câte 2 mii de lei suplimentar la indemnizaţiile care se acordă în prezent.

La 28 iunie, în turul doi de scrutin, alegătorii din Chişinău vor alege la funcţia de primar general între Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi.