Zinaida Greceanâi: Pentru eficientizarea luptei contra corupţiei, trebuie demascaţi demnitarii de rang înalt
https://www.ipn.md/ro/zinaida-greceanai-pentru-eficientizarea-luptei-contra-coruptiei-trebuie-demascat-7967_972961.html
Premierul Zinaida Greceanâi a declarat marţi, 9 decembrie, în deschiderea Conferinţei Naţionale Anticorupţie că, pentru eficientizarea luptei contra corupţiei, „trebuie intensificate acţiunile de demascare a unor demnitari de rang înalt, foşti şi actuali, în special asupra cărora planează suspiciunea multiplă a societăţii”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit premierului, cadrul legislativ existent, într-o mare măsură, permite realizarea cu succes a activităţii de contracarare a corupţiei, dar ar trebui ca organele de drept să se concentreze asupra aplicării eficace a normelor penale şi asigurării tragerii la răspundere a persoanelor implicate în acte de corupţie.
De asemenea, Greceanâi a menţionat ineficienţa mecanismelor existente de declarare a veniturilor şi proprietăţilor de către funcţionarii publici. „Faptul că în procesul de declarare a veniturilor nu se întrebuinţează un mecanism de monitorizare a cheltuielilor face de multe ori imposibilă stabilirea funcţionarilor implicaţi în scheme corupţionale”, a spus şeful executivului.
„Cazurile la care s-a referit premierul sunt în verificare şi nu pot fi divulgate”, a spus presei vicedirectorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Vitalie Verebceanu, întrebat dacă centrul a instrumentat cauze penale cu implicarea funcţionarilor de rang înalt.
În ceea ce priveşte „clanurile de funcţionari corupţi”, vicedirectorul CCCEC a precizat că pe parcursul anului au fost descoperite mai multe scheme frauduloase, inclusiv una cu 12 angajaţi ai Serviciului Vamal. De asemenea, au fost reţinute în flagrant persoane care au atentat la sistemul financiar-bancar, operând pe teritoriul R. Moldova cu carduri în alb.
Potrivit lui Vitalie Verebceanu, pe parcursul anului curent, CCCEC a depistat 230 de acte de corupţie. Cele mai multe sunt cazuri de trafic de influenţă şi corupere pasivă.
„Colaboratorii CCCEC s-au axat pe cazuri cu rezonanţă socială sporită şi, din start, au fost eliminate cazurile care nu reprezintă interes”, a spus Verebceanu. Astfel, au fost depistate abuzuri de serviciu cu prejudicii de 200 mii lei, luare de mită în sumă de 150 mii lei de către un primar. Au fost pornite cauze penale în privinţa unui şef de secţie a Direcţiei juridice a Băncii Naţionale a Moldovei, care însuşit bunuri în sumă de 2 mln 941 mii lei. De asemenea, au fost pornite cauze penale în privinţa directorului Centrului republican de reabilitare a invalizilor şi veteranilor muncii, care prin abuz de serviciu a cauzat prejudicii în sumă de circa 425 mii lei. O altă cauză penală pornită de Procuratura Anticorupţie a fost în privinţa unui cetăţean, care a extorcat 7 mii de euro pentru a influenţa judecătorii Curţii Supreme de Justiţie.
Verebceanu a refuzat să dea detalii despre cazul funcţionarului de la BNM, pentru a nu prejudicia acţiunea penală în desfăşurare.
De la începutul anului, CCCEC a remis în instanţa de judecată 138 de cauze penale pentru corupţie în privinţa a 143 de persoane, inclusiv 30 de primari şi secretari, specialişti ai consiliilor locale, 13 conducători de întreprinderi, 12 directori şi cadre didactice din sistemul de învăţământ, cinci medici şi patru avocaţi.
Cea de-a IV-a conferinţă naţională anticorupţie se desfăşoară la 9-10 decembrie curent la Chişinău, cu genericul „Progrese şi perspective în reprimarea corupţiei”.