În perioada 22-27 mai, la Chișinău, Bender și Tiraspol are loc cea de-a treia ediție a Zilelor Spațiului Public, lansate de către Asociația Oberliht, în parteneriat cu Centrul „Apriori”. Potrivit organizatorilor, ediția din acesta an abordează tema accesului la cultură și a culturii ca bun comun, cu o atenție deosebită acordată situației din cartiere și zonele rezidențiale din oraș, încurajând utilizarea mai largă și deschisă a spațiului public, inclusiv de către artiști, ca prin artă să se aducă în atenția societății necesitățile și problemele cu care se confruntă comunitățile.
Organizatorii menționează că proiectul își propune să susțină experimente artistice menite să consolideze comunitățile locale, încurajând interacțiunea între diferite grupuri la nivelul cartierului și stimulând coeziunea socială. De asemenea, proiectul va contribui la o serie de schimburi între locuitorii ambelor maluri ale Nistrului, punând în contact artiști, manageri culturali, cercetători, jurnaliști și alți lucrători din domeniul culturii din Chișinău, Bender, Tiraspol și alte orașe, inclusiv de peste hotare.
Președintele asociației Oberliht, Vladimir Us, a spus într-o conferință de presă la IPN că Programul Zilelor Spațiului Public 2018 include organizarea, pe 22 și 23 mai, a unei conferințe internaționale dedicate temei: cultura e un bun comun. Evenimentul adună la un loc lucrători din domeniul culturii, cercetători, oameni de știință și activiști locali și internaționali. Programul cuprinde ateliere de lucru creativ pentru tineri artiști și pentru copii. Vor avea loc intervenții artistice în spațiul public, un atelier cu participarea artiștilor din Cehia, Vladimir Turner și Martina Machovicova, organizat la Chișinău și Tiraspol. Zilele Spațiului Public cuprind și o serie de expoziții de artă contemporană, concerte, tururi, proiecții de film.
Andrei Hamițevici, coordonator proiect Centrul de informare legală „Apriori” din Tiraspol, a declarat că este îmbucurător faptul că și tinerii din regiunea transnistreană vor avea ocazia să participe la aceste activități – fie la Chișinău, fie la Bender sau la Tiraspol. La Tiraspol vor avea loc mai multe ateliere la care vor participa experți străini, iar la Bender va avea loc un tur al cartierului Solnechny din oraș, ghidat de cercetătorul Maxim Poleacov. De asemenea, acesta va prezenta rezultatele cercetării privind accesul la cultură în cartierele rezidențiale din Bender.
Fabien Schaeffer, manager de proiecte la Delegația UE la Chișinău, a menționat că astfel de activități contribuie la consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Activitățile respective vor contribui la creșterea atractivității celor trei orașe: Chișinău, Bender și Tiraspol.
Orest Dabija, șef de direcție la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că asociația Oberliht este un deschizător de drumuri în ceea ce ține de valorizarea spațiilor publice. În opinia sa, Zilele Spațiului Public, care sunt deja la ediția a treia, reprezintă un eveniment important din punct de vedere cultural
Mai multe detalii despre eveniment, dar și program, pot fi găsite aici.