Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi marcate în acest an în perioada 22-30 septembrie. Ministerul Culturii, împreună cu patru muzee naționale, de comun acord cu autoritățile publice locale, cu asociații obșteștii și asociații de voluntari, vor organiza o serie de manifestări. Publicul va putea participa la expoziții, conferințe, mese rotunde și lecții publice. Totodată, va fi asigurat accesul liber la siturile de patrimoniu și șantiere de restaurare, transmite IPN.
Anul acesta, Zilele Europene ale Patrimoniului debutează la Muzeului Național de Artă al Moldovei, unde sunt inaugurate două colecții permanente de Sculptură, Ceramică și Artă Decorativă și Arta Universală, în spațiul „Dadiani”, recent restaurat. În aceeași zi, este inaugurată Bienala Internațională de Pictură Chișinău – 2021.
„Ministerul Culturii revine la una din practicile sale de bază: protejarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural. Guvernul a elaborat Planul de acțiuni pe anii 2021-2022, unde am setat ca prioritate elaborarea politicilor pe domeniul patrimoniului cultural. Ministerul Culturii se va axa pe îmbunătățirea cadrului normativ în domeniul protejării patrimoniului material și imaterial. Și aici vreau să fac o mică paranteză: tradițiile și obiceiurile populare trebuie curățate, doar cele autentice să fie promovate”, a declarat ministrul culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unei conferințe de presă.
Sergiu Prodan a precizat că vor fi modificate mai multe legi. Va fi îmbunătățită Legea muzeelor, pentru a acorda mai multă autonomie instituțiilor muzeale din țară în luarea deciziilor și atragerea fondurilor, ceea ce va contribui la modernizarea imaginii instituțiilor. Ministrul a mai spus că se va revedea și sistemul de salarizare, și includerea artiștilor restauratori în proiectul de lege, menționând că această meserie necesită să fie încurajată.
În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează ultima anexă a sediului „Dadiani” și deschide Bienala Internațională de Pictură Chișinău – 2021, ediția a VII-a. Directorul muzeului, Tudor Zbârnea, a spus că această zi are o importanță majoră în istoria muzeului. „Ne bucurăm că am reușit să realizăm acest nou tronson recent restaurat, de 1400 de metri pătrați, dotat cu acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și conform condițiilor muzeografiei. E o lucrare pentru comunitate și ne bucurăm să beneficieze toți de el”, a menționat directorul.
La Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” se vernisează expoziția „Eugen Coșeriu”, la 100 de ani de la naștere. Pe 24-26 septembrie, va avea loc Colocviul Internațional de Științe a Limbajului „Eugen Coșeriu”, ediția a XVI-a, în care se vor decerna premii câștigătorilor concursului național de eseuri. Pe 28 septembrie, la muzeu vor fi comemorat Costache Negruzzi, la 145 de ani de la trecerea în eternitate. Evenimentul va fi transmis pe pagina web a instituției.
Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a spus că Zilele Europene ale Patrimoniului se vor deschide la muzeu cu expoziția „Nunta”, în sala „Casa Mare”, recent restaurată. În parteneriat cu Centrul Național de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, muzeul va inaugura sâmbătă, 25 septembrie, Festivalul folcloric „La izvorul doinelor”, iar pe 26 septembrie va organiza Târgul meșterilor populari. Pe 27 septembrie, va avea loc o masă rotundă, „Salvgardarea și protejarea patrimoniului cultural imaterial”.
Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” invită publicul la o expoziție de țesături și broderie tradițională, ce va cuprinde peste 80 de piese din fondul etnografic al Rezervației. Pe 28 septembrie, publicul va putea vizita expoziția de fotografie „Arhitectura vernaculară din spațiul Rezervației Cultural-Naturale”. Ion Ceban, directorul instituției, a spus că de Zilele Europene ale Patrimoniului, Teatrului epic și de folclor „Ion Creangă” va prezenta piesa „Soacra cu trei nurori”. „La acest eveniment sunt invitați cei care au mai puțin acces, am invitat copii din centre de plasamente și cei cu nevoi speciale, inclusiv persoanele vârstnice de la azil”, a precizat directorul instituției.
Zilele Europene ale Patrimoniului au o tradiție de peste 35 de ani, prima ediție desfășurându-se în Franța. Acțiunile dedicate acestei sărbători au menirea de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța moștenirii culturale.