logo

Zilele Diasporei și programul DOR aduc diaspora moldovenească acasă


https://www.ipn.md/ro/zilele-diasporei-si-programul-dor-aduc-diaspora-moldoveneasca-acasa-7967_1036368.html

Pregătirile pentru Zilele Diasporei și programul DOR– Diasporă*Origini*Reveniri sunt pe ultima sută de metri. În perioada 18-20 august se vor desfășura activități dedicate celei de-a IV-a ediție a Zilelor Diasporei în Republica Moldova, iar în perioada 20-28 august va avea loc programul DOR– Diasporă*Origini*Reveniri, ediția a V-a, transmite IPN.

În prima zi din cadrul Zilelor Diasporei, pe 18 august, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, va organiza Ziua ușilor deschise la Guvern. Eveniment în cadrul căruia va fi prezentată cartografierea diasporei din șase țări (Italia, Rusia, Marea Britanie, Germania, Israel, Portugalia), precum și Republica Moldova. In aceiași zi va avea loc și prezentarea Grupurilor de Excelență ale Diasporei.

Tot la Guvern se va desfășura un atelier pentru profesorii Centrelor Educaționale din Diasporă și seminare tematice, inclusiv consultări privind Strategia Națională de Dezvoltare Moldova 2030, programe economice și oportunități privind revenirea și reintegrarea durabilă a migranților, etc.

Pe 19 august, la Festivalul Internațional Gustar, ediția a VII-a, va fi vernisată o expoziție (târg) a lucrărilor membrilor diasporei, cu titlul: „Moldova de oriunde”. În ultima zi, pe 20 august, BRD va organiza Cupa diasporei la mini-fotbal, care se va juca pe terenul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”.

Ediția a cincea a Programului Guvernamental DOR va avea loc în perioada 20-28 august la care vor participa o sută de copii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, din 14 țări, inclusiv Republica Moldova. Programul este destinat generației a doua de migranți, originari din Republica Moldova și are scopul de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate ale tinerilor cu țara lor de baștină. Ediția din acest an a programului DOR se va desfășura la Holercani.

Organizatorii își propun ca prin aceste evenimente să fortifice comunicarea dintre Guvern și diaspora, să mobilizeze asociațiile diasporei și ale societății civile pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova și să consolideze capacitățile diasporei prin edificarea unor punți de legătură cu cetățenii tarii, indiferent de locul unde se află.