logo

Zilele Creangă, în format online


https://www.ipn.md/ro/zilele-creanga-in-format-online-7967_1080005.html

În perioada 1-5 martie, în Republica Moldova se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a. În pofida condițiilor dificile, marcate de numeroase restricții, evenimentul va avea loc, în formulă online. Evenimentul va reuni instituții din România și Republica Moldova, iar pentru prima dată participă la festival Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” de la Bălți , transmite IPN.

Directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”,  Eugenia Bejan, a menționat că diverse instituții și organizații din Chișinău, Orhei, Bălți, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig și-au unit forțele pentru a organiza un program de evenimente online, la care vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artiști, bibliotecari.

Programul festivalului va începe luni, 1 martie, cu depuneri de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași. În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației crengiene. La colocviu va  participa și scriitoarea Olguța Creangă Caia, strănepoata lui Ion Creangă,

Marți, 2 martie, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră postmodernă”, la care vor prezenta comunicări academicianul Mihai Cimpoi, doctorii în filologie Dumitru Apetri, Oxana Gherman, Olesea Gârlea, doctoranda Liliana Botnari, scriitorii Valentin Talpalaru, Mircea Platon, Olguța Creangă Caia, Gheorghe Simon.

Pe 3 și 4 martie, se includ în program bibliotecile pentru copii din Orhei și Bălți, care poartă numele Ion Creangă. Elevii și profesorii de la Liceul „Alecu Russo” din Orhei, grupurile artistice de la Biblioteca Publică din Piatra și de la Casa de Cultură din Cucuruzeni vor oferi un spectacol literar-muzical „Vocea copilăriei eterne”. Elevii și profesorii din Bălți invită la un medalion literar-teatralizat „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”.

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a VI-a. Vor participa elevi din clasele a III-XII-a din municipiu Chișinău, care au darul de povestitori și doresc să împărtășească o întâmplare neobișnuită din copilăria lor, a părinților sau a bunicilor.

„Îi încurajăm pe copii să se inspire din amintirile din copilăria lui Ion Creangă, din spiritul lui cu mult umor, cu ironie și, sigur, și din limbajul foarte bogat al povestitorului Ion Creangă. Organizatorii își doresc să atragă în festival cât mai multe instituții care poartă numele lui Ion Creangă”, a relevat Eugenia Bejan.

Toate te evenimentele din cadrul festivalului vor fi transmise pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.