logo

„Zi importantă pentru Moldova, pentru democrația țării”, președinta CEC


https://www.ipn.md/ro/zi-importanta-pentru-moldova-pentru-democratia-tarii-presedinta-cec-8013_1108202.html

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, susține că astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova, pentru democrația țării. Potrivit ei, prin intermediul votului, fiecare cetățean are șansa de a-și exprima opinia și să contribuie la dezvoltarea unei societăți echitabile, prospere și unite, transmite IPN.

„Astăzi cetățenii sunt chemați să-și exercite dreptul la cele două scrutine – referendumul constituțional republican și alegerile prezidențiale. Această zi simbolizează angajamentul nostru comun față de valorile libertății, egalității și participării active”, a declarat șefa CEC în cadrul unui briefing.

Potrivit lui Caraman, CEC, alături de cei peste 25 de mii de funcționari electorali care activează în secțiile de votare, consiliile electorale, garantează desfășurarea acestui proces într-un mod corect, sigur și transparent. Șefa comisiei a mai spus că toate condițiile sunt îndeplinite pentru ca fiecare cetățean să-și poată exercita liber și neîngrădit dreptul la vot.

Funcționarii electorali sunt obligați să propună alegătorului două buletine de vot, unul pentru alegerile prezidențiale și altul pentru referendumul republican constituțional. Alegătorul va semna în lista electorală în două rubrici, pentru fiecare buletin de vot. În cazul în care votantul anunță membrul biroului electoral că va lua un singur buletin de vot, va fi ghidat în ce rubrică să semneze. Este important de reținut că alegătorul nu poate să se prezinte repetat la secția de votare, invocând faptul că a votat numai la un scrutin.