logo

Zi de doliu național. Primul președinte Mircea Snegur este condus pe ultimul drum


https://www.ipn.md/ro/zi-de-doliu-national-primul-presedinte-mircea-snegur-va-7967_1099429.html

Astăzi este declarată zi de doliu național în legătură cu funeraliile primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. În toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, drapelul va fi coborât în bernă. La ora 12.00, se va cinsti memoria fostului șef de stat prin păstrarea unui moment de reculegere, transmite IPN.

Printr-un decret prezidențial, semnat de Maia Sandu, autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să țină cont de specificul zilei la editarea publicațiilor și la formarea programelor.

Sâmbătă dimineața, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, unde a fost depus corpul neînsuflețit al primului președinte, va fi oficiată Sfânta Liturghie și Prohodul. La ora 09.45, cortegiului funerar se va deplasa la Palatul Republicii. Aici, de la ora 10.00, se va desfășura ceremonia funerară și mitingul de doliu. La ora 13.00, cortegiul funerar se va deplasa în Piața Marii Adunări Naționale, unde-i va fi adus omagiu lui Mircea Snegur. Începând cu ora 13.45, cortegiul va porni spre Cimitirul Central din strada Armenească, unde va avea loc mitingul funerar.

Furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va transmite în direct funeraliile.

Primul președinte al țării, în vârstă de 83 de ani, s-a stins din viață miercuri seara în urma unei boli incurabile.

Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940 în localitatea Trifănești, județul Soroca. De specialitate a fost agronom-savant, având titlul științific de doctor în științe agricole. Fost activist al Partidului Comunist, Mircea Snegur a susținut proclamarea independenței Republicii Moldova și a acționat pentru recunoașterea noului stat de către Occident. Fiind președinte al Sovietului Suprem al RSSM, în momentul critic din august 1989, a acceptat să susțină proiectul de lege care conferea limbii române dreptul de limbă oficială și revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia universală a moldovenilor.

La 3 septembrie 1990, Mircea Snegur este numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al foste republici sovietice. De la 3 septembrie 1990, deține funcția de președinte al Republicii Moldova, până la 1 decembrie 1996.