logo

Zece apicultori au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc


https://www.ipn.md/ro/zece-apicultori-au-reusit-certificarea-mierii-ecologice-pe-care-7966_1072886.html

Zece apicultori din ţară au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc, participând la un proiect finanţat de programul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Solicitat de IPN, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ştefan Condratiuc, a precizat că, pentru a obţine astfel de certificare, apicultorii intră iniţial în procesul de ajustare conform cerinţelor ecologice: schimbă fagurii, vopsesc stupii cu soluţii naturale, introduc hrana ecologică pentru albine etc.

Ştefan Condratiuc a menţionat că în Moldova este posibil să se facă apicultură ecologică, cu respectarea unei raze de 3 km de la sursa de poluare. Se identifică câmpurile care respectă această condiţie, se inițiază procedura de certificare. Dar nu mulți apicultori aplică pentru că, în condiţiile prevăzute de certificare, pe an pot avea doar una-două tranşe de cules, de aceea preferă alte zone, unde culesul produsului poate ajunge şi la patru tranşe.

Totuși, obținând un astfel de certificat de miere ecologică, apicultorii pot să-şi vândă marfa mai scump cu minimum 25 procente. Dar cei care urmăresc un profit mai mare se retrag din condițiile de certificare a mierii ecologice.

În Republica Moldova sunt circa 225 de mii de familii de albine. Majoritatea apicultorilor exportă mierea în Uniunea Europeană.