logo

Zece ani de la înfrățirea municipiilor Chișinău și Iași, marcați cu melodii patriotice


https://www.ipn.md/ro/zece-ani-de-la-infratirea-municipiilor-chisinau-si-iasi-marcati-cu-melodii-patri-7967_1039594.html

Cu ocazia celor zece ani de la înfrățirea municipiilor Chișinău (Republica Moldova) și Iași (România), dar şi cu prilejul a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859), autoritățile municipale din Chișinău au organizat miercuri, 24 ianuarie, o serată de cântece patriotice interpretate de formații etnofolclorice și tineri artiști. În cadrul evenimentului a fost lansat un proiect cultural care va fi desfășurat în curând de municipalitate, transmite IPN.

Șefa Direcției cultură, Lucia Culev, a amintit că în curând vor fi marcați și 100 de ani de la Marea Unire. Cu aceste ocazii, Primăria va organiza mai multe acțiuni de colectare de carte pentru a le distribui acolo unde va fi necesar. O primă acțiune va fi anunțată pentru data de 14 februarie, de ziua de naștere a poetului Grigore Vieru. Cei care vor veni la Primărie și vor aduce cărți pentru a le dona vor putea face recomandări unde să fie distribuite. Iar cei care doresc să beneficieze de cărți vor trebui să realizeze filmulețe  în care să vorbească despre necesitatea lotului de carte.

În cadrul seratei, istoricul Ion Negrei a vorbit despre semnificația celor 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment istoric cunoscut ca Mica Unire. La 24 ianuarie, acum 159 de ani, a fost format statul român. Istoricul a amintit că la aproape 60 de ani de la acele evenimente, la 27 martire 1818, se produce Marea Unire, un eveniment așteptat de toată suflarea românească.

Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a spus că ziua de 24 ianuarie este asociată cu Hora Unirii de la Iași. „Idealul unirii este viu în noi. Unirea nu poate deveni un obiect de muzeu. Unirea lucrează în noi”, a menționat Arcadie Suceveanu.

Proiectul cultural privind colectarea de carte este desfășurat de către Direcția cultură, în colaborare cu Direcția generală educație, tineret și sport, Uniunea Scriitorilor și Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”.