William Hill: Ideea alipirii Transnistriei la Rusia contravine chiar şi poziţiei Moscovei
https://www.ipn.md/ro/william-hill-ideea-alipirii-transnistriei-la-rusia-contravine-chiar-si-pozitiei--7965_959343.html
Ideea alipirii Transnistriei la Federaţia Rusă contravine chiar şi poziţiei Moscovei în raport cu soarta acestei regiunii, a declarat şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, William Hill în cadrul unei conferinţe de presă privind ultimele evoluţii ale procesului de reglementare a diferendului transnistrean.
Referindu-se la iniţiativa organizaţiilor neguvernamentale din regiune de a organiza un referendum care ar determina soarta regiunii: să fie independentă, să se alipească părţii drepte a Nistrului sau Rusiei, Hill a mai menţionat că în Transnistria au mai fost organizate 6 referendumuri de acest fel, care nu au fost recunoscute pe plan internaţional, iar un eventual nou plebiscit ar putea avea aceeaşi soartă.
Şeful Misiunii OSCE a apreciat drept impresionante rezultatele funcţionării Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, specificând că, prin activitatea acestuia situaţia la hotar a devenit mai transparentă. În context, oficialul OSCE a declarat că asistenţa UE a redus substanţial contrabanda pe segmentul transnistrean. Potrivit lui Hill, grupări criminale organizate din regiune au importat, într-o lună, o cantitate de carne egală cu un consum anual de peste 60 de kg pentru fiecare locuitor din stânga Nistrului.
Referindu-se la situaţia în zonă, după introducerea noului regim vamal la frontiera moldo-ucraineană, oficialul OSCE a spus că nu există nici un fel de obstacole pentru funcţionarea întreprinderilor transnistrene, iar sistemul de înregistrare corespunde mai mult sau mai puţin declaraţiilor Chişinăului.
În ceea ce priveşte situaţia din Doroţcaia, Hill a spus că aici s-a ajuns la o înţelegere între autorităţile locale, care permite ţăranilor să-şi cultive terenurile. Este vorba despre un acord care trebuie să funcţioneze până în 2009, a spus sursa citată, exprimându-şi speranţa ca până atunci problema să fie soluţionată definitiv.
Misiunea UE de monitorizare la frontieră a fost lansată la 1 decembrie 2005.