Alegătorii care îşi doresc să voteze la o altă secţie de votare decât cea la care sunt arondaţi conform înregistrării la domiciliu sau reşedinţă urmează să depună o cerere privind declararea locului nou de şedere.
Declaraţiile de şedere se depun la autoritatea administraţiei publice locale din localitatea în care persoana doreşte să voteze.
Declaraţia se depune personal, la prezentarea actului de identitate în original şi în copie, până pe 29 septembrie inclusiv. În cazul primăriilor persoana urmează să se adreseze la registrator, iar în cadrul preturilor sunt desemnate persoane responsabile. Cererile pot fi depuse conform programului obişnuit, între orele 8.00 şi 17.00.
Persoanele care îşi schimbă secţia de votare sunt radiate din lista electorală de bază după locul de domiciliu. Această radiere poartă caracter temporar şi va fi valabilă doar pentru alegerile prezidenţiale din anul curent.
Declaraţiile depuse la scrutinele anterioare nu mai sunt valabile.
În cazul în care nu reuşesc să-şi declare locul nou de şedere până în data de 29 septembrie, alegătorii pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza domiciliului sau reşedinţei valabile şi să-şi ia un certificat pentru drept de vot, care le permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această posibilitate o au în perioada 10-29 octombrie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua alegerilor, cetăţenii se înscriu în lista suplimentară, iar certificatul rămâne la biroul secţiei de votare şi se anexează la lista suplimentară.
Pentru a afla adresa şi numărul secţiei de votare la care este arondat, alegătorul poate accesa pagina electronică a Comisiei Electorale Centrale www.cec.md, secţiunea „Verifică-te în RSA” (Registrul de Stat al Alegătorului).
–––
Rubrica IPN „Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI” vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.