logo

Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor


https://www.ipn.md/ro/vreau-sa-stiu-despre-alegeri-numararea-voturilor-si-totalizarea-rezultatelor-7978_1030325.html

După expirarea timpului rezervat votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare anunţă încheierea votării şi dispune închiderea secţiei de votare, către ora 21.00. Biroul electoral al secţiei de votare începe numărarea voturilor. Înainte de a se deschide urnele, toate buletinele de vot rămase neutilizate se numără şi se anulează.

Biroul electoral al secţiei de votare stabileşte numărul alegătorilor cărora le-au fost eliberate buletinele de vot, pe baza numărului de alegători din listele electorale şi din listele suplimentare în dreptul numelui cărora figurează semnături.

După verificarea sigiliilor de pe urnele de vot, preşedintele biroului electoral, în prezenţa membrilor biroului şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale, deschide urnele. Mai întâi se deschid urnele de vot mobile, se numără buletinele din ele, apoi se deschid celelalte. Secţia de votare se asigură cu mese suficiente pentru ca toate buletinele extrase din urne să se numere într-un singur loc, în văzul tuturor membrilor biroului electoral al secţiei de votare şi al celor prezenţi. Pe mesele destinate numărării voturilor se aranjează fanioanele cu denumirea sau numele concurenţilor electorali.

Buletinele din urnele de vot mobile se numără mai întâi separat, se confruntă cu numărul de buletine ce au fost eliberate în acest scop, apoi se adună la celelalte buletine pentru a număra voturile obţinute de concurenţii electorali. Conform unei proceduri stabilite de către biroul electoral ori dispuse de către Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie, membrii biroului deschid buletinele de vot şi determină pentru care concurent electoral s-a votat. Înainte de a înscrie în procesul-verbal numărul de voturi obţinute de concurenţii electorali, reprezentanţii concurenţilor electorali şi persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale li se dă posibilitatea de a verifica datele din formularul special pentru numărarea voturilor.

Din momentul închiderii secţiei de votare, biroul electoral al secţiei de votare rămâne în şedinţă pe parcursul numărării voturilor şi întocmirii proceselor-verbale şi a raportului biroului electoral. Membrii biroului electoral al secţiei de votare rămân la secţia de votare şi participă la operaţiile electorale, cu excepţia cazurilor de incapacitate fizică sau altor circumstanţe extraordinare.

Se declară nevalabile buletinele în care numărul de identificare al circumscripţiei şi numărul de identificare al biroului de votare nu corespund cu cel al circumscripţiei şi al biroului de votare respectiv; buletinele de alt model decât cel stabilit; în care a fost aplicată ştampila cu inscripţia „Votat” în mai multe patrulatere; în care nu a fost aplicată ştampila cu inscripţia „Votat” în niciun cerc din niciun patrulater; în care alegătorii au înscris denumiri sau nume suplimentare ale concurenţilor electorali; buletinele care au fost deformate sau mâzgălite.

Preşedintele biroului electoral predă consiliului electoral de circumscripţie cât de curând posibil, dar nu mai târziu de 18 ore după anunţarea închiderii secţiilor de votare, buletinele cu voturile valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral aparte, procesul-verbal, raportul, buletinele nevalabile, anulate sau contestate, cererile şi contestaţiile, toate fiind sigilate.

Urmează totalizarea rezultatelor votării de către consiliul electoral de circumscripţie, iar apoi totalizarea rezultatelor alegerilor de către CEC. Înainte de a obţine rezultatele votării din toate consiliile şi birourile electorale ierarhic inferioare, organul electoral responsabil de totalizarea rezultatelor alegerilor aduce periodic la cunoştinţă publică rezultatele preliminare cât mai curând posibil după primirea lor. De asemenea, rezultatele preliminare, detaliate pe secţii de votare, vor fi plasate pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale imediat după procesarea lor.

Dacă în urma totalizării rezultatelor alegerilor, se constată că un candidat a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, CEC declară alegerile valabile şi candidatul ales. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, se organizează al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

CEC în termen trei zile de la data semnării procesului-verbal de totalizare a alegătorilor prezintă Curţii de Conturi un raport privind rezultatele scrutinului. În termen de zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă printr-un aviz legalitatea alegerilor.
–––

Rubrica IPN „Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI” vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.