logo

Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: bugetul scrutinului prezidenţial


https://www.ipn.md/ro/vreau-sa-stiu-despre-alegeri-bugetul-scrutinului-prezidential-7978_1029925.html

Alegerile prezidenţiale din acest an ar putea costa bugetul de stat circa 100 de milioane de lei, dacă eventual se va organiza şi al doilea tur. Pentru organizarea primului tur sunt preconizate cheltuieli de 62 de milioane de lei.

Din bugetul de 62 de milioane de lei urmează să fie asigurată activitatea organelor electorale: consilii de circumscripţie electorală, birouri electorale ale secţiilor de votare. De asemenea, bugetul prevede cheltuieli pentru serviciile tipografice, adică tipărirea tuturor documentelor electorale: procese-verbale, liste electorale,  buletine de vot.

Bugetul alegerilor este şi pentru cheltuieli de transport, birotică şi remunerarea persoanelor care vor fi antrenate în asigurarea procesului electoral. Totodată, 2,5 milioane de lei sunt alocaţi pentru instruiri.

Plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile prezidenţiale din acest an constituie 65,7 milioane de lei. Ca bază de calcul se ia coeficientul de 0,5% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent anului alegerilor, înmulţit cu numărul alegătorilor.  În contul concurentului electoral pot transfera bani atât persoanele fizice, cât şi cele juridice. Persoanele fizice pot depune sume şi în numerar, şi prin transfer în limită de 200 de salarii medii, iar în cazul persoanelor juridice – nu mai mult de 400 de salarii medii anuale.
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.