logo

Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI: actele necesare pentru votare


https://www.ipn.md/ro/vreau-sa-stiu-despre-alegeri-actele-necesare-pentru-votare-7978_1029802.html

Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot pot vota în baza buletinului de identitate, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa titularului pe teritoriul secţiei de votare. Şi la acest scrutin pe fişă va fi aplicată ştampila de securizare „Alegeri 30.10.2016”, modelul urmează să fie aprobat de Comisia Electorală Centrală.

La fel, persoanele pot vota în baza buletinului de identitate provizoriu, cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova şi domiciliul titularului. La scrutinele precedente, în ziua alegerilor, toate secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale ÎS CRIS „Registru” au activat după un program prelungit, de la ora 7.00 până la ora 21.00, asigurând eliberarea inclusiv a buletinelor de identitate provizorii.

Dreptul la vot poate fi exercitat în baza legitimaţiei de serviciu pentru militarii în termen sau a livretului eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă). Persoanele aflate peste hotare pot vota în baza paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova sau, în cazul marinarilor, în baza livretului de marinar.

Comisia Electorală Centrală atenţionează că nu se poate vota în baza paşaportului emis de fosta URSS, modelul anului 1974.

Potrivit datelor prezentate de ÎS CRIS „Registru”, către data de 20 septembrie, aproape 263 de mii de cetăţeni nu posedă document valabil sau acesta este expirat. Aici sunt incluşi şi cei care posedă doar paşaport, nu  şi deţin buletin de identitate.
–––

Rubrica IPN Vreau să ştiu DESPRE ALEGERI vine să explice noţiuni, termene şi practici care ţin de procesul electoral prezidenţial.